Translate

Friday, January 6, 2012

Opor Ayam & Telur (Chicken & Eggs Braised in Coconut Gravy)


In Indonesian & English


Bahan
- 1 Ayam, 4 Telur, 2 gls Santan, 1 Jrk nipis        Haluskan:
- 2 cm Lengkuas & 1 Sereh-geprek                         - 8 Baw.mrh, 1 st Garam, 1 st Lada
- 2 st Ketumbar bbk, Garam secukupnya                 - 5 Baw.pth, 1 st Jintan, 8 Kemiri
- 150 ml Air, 4 Dn. jeruk, Bawang goreng              - 1 st Ketumbar, 2 st Gula jw

Cara membuat
Rebus telur, kupas & sisihkan. Ptg2 ayam jadi 8, lumuri dng air nipis, ketumbar & garam, diamkan 20 mnt. Goreng ayam ½ matang.
Tumis bumbu hls. Mskkan sereh, lengkuas, daun jeruk, ayam, aduk rata. Beri santan & air, mskkan telur, masak hingga ayam empuk & matang. Angkat, taburi bawang goreng. 
Hidangkan opor dng nasi putih atau dng Lontong (klik pada link untuk melihat resepnya) 

Ingredients
- 1 Chicken, 2 glass Coconut milk, Salt                Grind into a paste:
- 2 cm Galangal & 1 Lemongrass-bruised             - 8 Shallots, 1 tsp Salt, 5 cloves Garlic 
- 1 Lime, 2 tsp Coriander pwd, Fried shallots    - 1 tsp Pepper, 1 tsp Cumin, 8 Candlenuts
- 4 Kaffir lime leaves, 150 ml Water, 4 Eggs    - 1 tsp Coriander, 2 tsp Brown sugar

Directions
Boil the eggs; peel shells & set aside. Cut the chicken into 8, rub with lime juice, coriander powder & salt; let it stand for 20 min. Fry until ½ cooked; set aside.
Sauté the spices paste; stir in lemongrass, galangal, lime leaves & chicken. Pour in water & coconut milk; put in the eggs. Bring to a simmer; cook until the chicken tender. Remove from the stove, sprinkle fried shallots on the top.
Serve the dish with warm steamed rice, or with Rolled & Compressed Rice Cake (click on the link to see recipe) 

Popular Posts

Followers