Translate

Tuesday, February 21, 2012

Nasi Biryani (Biryani Rice)



In Indonesian & English

Bahan
- 300 gr Beras Basmati, Air seckpnya           Haluskan:
- 300 gr Daging kambing-ptg 3X5 cm            - 4 Bawang merah, 2 Bawang putih
- 100 ml Susu/Santan, 300 ml Kaldu             - ¾ sm Ketumbar, 1 Tomat, 1 cm Jahe
- ½ Baw.bombay-iris, Bawang goreng             - ¼ sm Lada, 1 sm Garam, ¼ st Adas
- 3 sm Minyak samin/Mentega                        - ½ st Jintan, 2 Cabai hijau, 1 cm Kunyit
- 150 gr Kacang mede goreng                        Bumbu Kering:
- 2 sm Ercis-rebus, 2 st Air asam                - 1 Sereh-geprek, 3 Cengkeh, 1 Kapulaga
- 30 gr Kismis-rendam air panas dulu            - 2 Salam, 1 cm Pala-prt, 4 cm Kayu mns

Cara membuat
Tumis bumbu halus & bawang bombay dng minyak samin/mentega, masukkan daging, air asam & bumbu kering. Beri kaldu, masak sampai air tinggal ½ nya. Angkat dari api.
Campur susu/santan dng adonan daging. Taruh beras dlm rice cooker, beri campuran daging, aduk rata, beri air secukupnya utk memasak nasi. Masak nasi sampai matang.
Campur nasi dng kismis, kacang mede & ercis, aduk rata. Taburi dng bawang goreng.

Ingredients
- 300 gr Basmati rice                                     Grind into a paste:
- 300 gr Lamb meat-cut 3X5 cm                   - ¼ tbsp Pepper, 1 cm Ginger, 1 tbsp Salt
- 100 ml Milk/Coconut milk, Water                - 1 cm Turmeric, ¼ tsp Fennel, 4 Shallots
- ½ Onion-chopped, 300 ml Beef broth          - ½ tsp Cumin, 2 Green Chilies, 1 Tomato
- 3 tbsp Ghee/Butter, fried Shallots             - ¾ tbsp Coriander, 2 cloves Garlic
- 150 gr fried Cashew nuts                            Dried spices:
- 2 tbsp Green peas-boiled                             - 4 cm Cinnamon, 1 Cardamom
- 30 gr Raisins-soak in warm water               - 2 Bay leaves, ½ cm Nutmeg-grated
- 2 tsp Tamarind juice                                    - 1 Lemon grass-bruised, 3 Cloves

Directions
Sauté spices paste & onion with ghee. Put in meat, tamarind juice & dried spices. Pour in broth; simmer until only ½ of the broth left. Remove from the heat. Add coconut milk/milk into the meat; stir to combining it well.
Place the rice onto a rice cooker. Stir in meat mixture. Add some water just enough to cook the rice. Cook the rice.
Combine rice with raisins, cashew nuts & green peas. Sprinkle some fried shallots.

Popular Posts

Followers