Translate

Wednesday, March 14, 2012

Mie Ayam Bakso & Pangsit (Noodles with Meatballs, Wonton & Sautéed Chicken)


In Indonesian & English

Bahan
- 320 gr Mie telur, 2 sm Minyak, 4 sm Kcp asin
- 2 sm Minyak wijen, 2 st Kaldu ayam bubuk
- 20 bh Bakso2 Caisim & 2 Daun bawang-ptg2
- 10 bh Pangsit, 1 st Lada bubuk, Minyak ayam*
Kuah:
- 4 Bawang putih-haluskan, 1 lt Air, 1 st Lada bbk
- 500 ml Kaldu ayam konsentrat, 1 st Gula, Garam
Ayam-Jamur:
- 85 gr Jamur kancing/merang-iris
- 150 gr Fillet ayam-potong2, 50 ml Air
- 1 Bawang putih-cincang, 1 sm Kecap asin
1½ sm Kecap manis, 1 sm Saus tiram
- 1 sm Minyak wijen, ½ st Lada, Garam
- 2 sm Minyak, ½ cm Jahe-cincang

Cara membuat
Ayam Jamur: Tumis bawang putih & jahe, masukkan ayam & jamur, beri kecap asin, kecap manis, saus tiram, minyak wijen, garam, lada & air. Masak sampai ayam-jamur matang & air kering.
Kuah: Didihkan air dng baw. putih, kaldu, lada bubuk, gula & garam seckpnya. Mskkan bakso & pangsit, masak hingga matang (Pangsit dpt juga digoreng, tanpa direbus). Beri caisim & daun bawang. Masak sebentar kemudian angkat caisim, bakso & pangsit.
Mie: Campur kecap asin, lada, minyak wijen, kaldu bubuk. Sisihkan. Didihkan air+minyak. Rebus mie hingga matang, tiriskan. Masukkan mie di campuran kecap asin. Aduk rata.
Beri 1 sm minyak ayam di tiap mangkuk saji, masukkan mie, aduk rata. Tambahkan ayam jamur, bakso, pangsit & caisim di atasnya. Hidangkan dng kuah.
Untuk membuat minyak ayamnya, lihat resep Minyak Ayam
Untuk membuat bakso sendiri, lihat juga resep Bakso Sapi
Untuk membuat pangsit sendiri, lihat juga resep Pangsit Goreng/Rebus

Ingredients
- 320 gr Egg noodle, 4 tbsp salty Soy sauce
- 1 tsp ground Pepper, 2 tbsp Sesame oil, fry. Oil
- 2 tsp Chicken broth pwd, 10 pcs Wonton *
- 2 Green onions-sliced, 20 pcs Meatballs *
- Green mustard cabbage-sliced, Chicken oil *
Soup:
- 1 lt Water, 4 cloves Garlic-grindSalt
- 500 ml Chicken stock concentrate
- 1 tsp Sugar, 1 tsp ground Pepper
Chicken mushroom:
- 85 gr Button/Straw mushrooms-sliced
- 150 gr Chicken fillet-dice cut
- 1½ tbsp sweet Soy sauce, Salt
- 1 tbsp Soy sauce, 50 ml Water
- ½ tsp Pepper1 tbsp Oyster sauce
- 1 tbsp Sesame oil, 2 tbsp frying Oil
- ½ cm Ginger & 1 clove Garlic-minced

Directions
Chicken-Mushrooms: Sauté the garlic & ginger; put in chicken & mushrooms. Pour in water, sauces, sesame oil; season with salt, pepper. Stir until the liquid absorbed & the chicken cooked.
Soup: Boil the water with garlic, stock, ground pepper, sugar enough salt. Put in the meatballs & wonton; simmer until they are cooked (It is also possible to fry the wonton, without boiling it). Add in green mustard cabbage & green onions. Cook just for awhile & then remove green mustard cabbage, meatballs & wonton from soup; set aside.
Noodles: In a bowl, mix soy sauce, pepper, sesame oil, broth; set aside. Boil noodles in greased boiling water until it cooked. Drain noodles & then mix it well with the soy sauce mixture.
Place the noodle in serving bowls. Put 1 tbsp of chicken oil on each serving bowl; mix to combine. Top with sautéed chicken, meatballs, wonton & green mustard cabbage. Serve with the soup.
* For making the Chicken Oil, see also Chicken Oil recipe.
For making a homemade Meatballs, see also Indonesian Beef Meatballs recipe.
For making a homemade Wonton, see also Fried/Boiled Wonton recipe.

Popular Posts

Followers