Translate

Sunday, January 13, 2013

Tahu Bakso Kuah (Stuffed Tofu Soup)


In Indonesian & English

Bahan
-  5 Tahu besar, 1½ sm Ketumbar bbk, Air    Isi:
-  2 Baw.pth-hlskan, Garam secukupnya          - 200 gr Daging cincang, 1 st Garam
-  Minyak goreng, Baw.goreng, Sambal            -  100 gr Ayam cincang, 25 ml Air
Kuah:                                                                   -  1 st Bak.powder, ½ st Pala bubuk
-  4 Baw.pth-hlskan, 1 btg Seledri besar        -  2 sm Baw.goreng, 3 Baw.pth-goreng
-  500 ml Kaldu ayam/sapi konsentrat             -  ½ st Kaldu bbk, 1 st Lada bbk
-  1 lt Air2½ st Garam, 1 st Lada bbk         -  1 Daun bawang-iris, 1 sm Olive oil
-  1 st Gula, 3 Caisim & 3 Dn bawang-ptg2     -  2 Putih telur, 100 gr Tepung tapioka


Cara membuat
-   Isi: Blender semua bahan isi (kec. daun bawang) sampai selembut pasta. Campur dng daun bawang, aduk rata. Taruh di kulkas 1 jam.
-   Tahu: Tahu dibagi jadi 2, kmd masing2 dibelah lagi jd 2 secara diagonal (jadi 20 bh btk segitiga). Rendam di campuran air+garam+ketumbar & bawang pth hls ± 30 mnt. Tiriskan, goreng sambil sesekali dibalik hingga menjadi tahu berkulit kuning kecoklatan. Angkat & dinginkan. Iris tahu di bagian tengah salah satu sisinya. Kerok bag. dlm tahu dng sendok kcl/btk kantung. Dpt juga tahu langsung dibuat kantung tanpa digoreng dulu.
-   Mskkan adonan isi pada kantung2 tahu dng sendok kcl, tekan hati2 agar padat. Didihkan air di kukusan. Kukus tahu hingga isinya matang, kmd angkat dari kukusan.
-   Kuah: Didihkan air dng baw.pth, seledri, kaldu, lada, garam & gula. Mskkan tahu, masak hingga tahu agak empuk. Beri caisim & daun bawang, aduk hingga caisim ½ layu, angkat tahu & caisim. Buang batang seledri.
-   Mskkan tahu bakso & caisim di mangkuk, tuangi kuah. Taburi baw.goreng & beri sambal
- Tahu bakso ini juga dapat disajikan sebagai salah satu pelengkap bakwan malang (lihat resep Bakwan Malang)

Ingredients
-  5 big firm Tofu, SaltWater, Chili paste    Stuffing:
-  2 cloves Garlic-grind, Fried shallot/onion      -  200 gr ground Beef25 ml Water
-  1½ tbsp ground CorianderFrying fat           -  100 gr ground Chicken, 2 Egg whites
Soup:                                                                    -  1 tsp Bak.powder100 gr Tapioca flour
-  4 cloves Garlic-grind, 1 Celery stalk             -  3 cloves Garlic-sliced & fried
-  500 ml Beef/chicken stock, 2½ tsp Salt       -  2 tbsp Fried shallot, 1 tbsp Olive oil
-  1 tsp ground Pepper, 1 lt Water                 -  ½ tsp ground Nutmeg, 1 tsp Salt
-  1 tsp Sugar, 3 Green onions-sliced               -  1 Green onion-cut, ½ tsp Broth powder
-  Green mustard cabbage-cut                      -  1 tsp ground Pepper


Directions
-   Stuffing: Grind all ingredients (with the exception of the green onion) in a food processor into smooth paste. Add in green onion & mix well. Refrigerate it for 1 hour.
-   Tofu: Cut each Tofu into 2 squares; cut each square diagonally into 2 triangles (will get 20 pcs). Soak tofu in the water+salt+coriander+garlic mixture for ~ 30 min. Drain & then pan-fry the tofu in hot oil until golden browned in all sides. Remove from the pan & let cool. Cut a slit in one side of the tofu. Scoop out center of the tofu with a teaspoon (make a thin pocket). It is also possible to just make the pocket without frying it first. Being careful not to break the Tofu.
-   Use a teaspoon to fill the tofus pocket with the stuffing, press the stuffing down gently. Heat a steamer until the water is boiling. Put in the tofu, steam until the meat cooked, then remove them.
-   Soup: Boil water with ground garlic, celery stalk, stock, pepper, salt & sugar. Bring it to a simmer, then put in stuffed tofu, cook until the tofu becomes a bit tender. Add in green mustard cabbage & green onions. Cook only for awhile & then remove the tofu & green mustard from the soup, set aside. Discard the celery stalk.
-   Place stuffed tofu & green mustard in serving bowls. Pour in the soup & sprinkle with fried shallot/onion. Serve stuffed tofu soup with chili paste.
You could also serve the stuffed tofu as one of the complement when you make mixed dumpling soup à la Malang (see Mixed Dumplings Soup à la Malang recipe).

Popular Posts

Followers