Translate

Saturday, September 26, 2015

Oseng2 Kacang Panjang & Toge (Long Beans & Bean Sprouts Stir-Fry)


In Indonesian & English

Bahan

  • 150 gr Kacang panjang-ptg2, 100 gr Toge
  • 2 Cabai merah-iris, 1 sm Kecap manis
  • 200 gr Tahu-ptg2 & goreng, 2 Daun salam
  • 3 Bawang merah-iris hls, 1 Tomat-ptg2 kecil
  • 2 Bawang putih-cincang, Minyak
  • 1 st Gula jawa sisir, 100 ml AirGaram
  • 4 cm Lengkuas-geprek, 2 Kemiri-haluskan

Cara membuat

  • Tumis bawang2, kemiri, lengkuas, daun salam, cabai & terasi sampai harum.
  • Masukkan kacang panjang, air, gula jawa, kecap manis & garam secukupnya. Besarkan api, masak sampai kacang panjang mulai empuk.
  • Beri tahu goreng, toge & tomat. Aduk & masak hingga rasa menyatu. Angkat dari api.

Ingredients

  • 150 gr Long beans-cut, 1 Tomato-small cut
  • 100 gr Bean sprouts, 2 cloves Garlic-minced
  • 2 Red chilies-sliced, 3 Shallots-thinly sliced
  • 200 gr Tofu-diced cut-then fry, Frying oil
  • 4 cm Galangal-bruised, Bay leaves
  • 100 ml Water, 2 Candle nuts-grind
  • 1 tsp Palm sugar, enough Salt
  • tbsp Sweet soy sauce

Directions

  • Sauté shallots, garlic, candle nuts, galangal, bay leaves & chilies until fragrant.
  • Put in the long beans, water, palm sugar, sweet soy sauce & enough salt. Set the stove heat to high; keep stirring & cook until the long beans starts to soften.
  • Add in fried tofu, bean sprouts & tomato. Stir until the flavor blended. Remove from the heat.

Sunday, September 20, 2015

Terong Balado (Eggplant in Chili Paste)


In Indonesian & English

Bahan

  • 350 gr Terong ungu-potong2 memanjang
  • 150 ml Air, 1 sm Gula, 1 Daun salam
  • 2 cm Jahe & 2 cm Lengkuas-geprek
  • 3 Daun jerukGaramMinyak goreng
Haluskan:

  • 4 Cabai merah, 5 Cabai keriting, 3 Rawit
  • 2 Bawang putih, 4 Baw. merah, 3 Kemiri
  • 60 gr Tomat½ st Terasi (opsional)

Cara membuat

  • Bakar terong di wajan/pan tanpa minyak sampai agak kecoklatan, sisihkan.
  • Panaskan minyak secukupnya lalu tumis bumbu halusampai harum. Beri air, daun jrk, salam, gula, jahe & lengkuas. Aduk hingga bumbu meresapBumbui dengan garam secukupnya, aduk rata.
  • Masukkan terong bakar, aduk hingga bumbu tercampur dengan terongnya. Masak hingga rasa menyatu, bumbu meresap & sambal mengering.

Ingredients

  • 350 gr Aubergine-cut thick-length-ways
  • Kaffir lime leaves, 1 tbsp SugarSalt
  • 2 cm Ginger & 2 cm Galangal-bruised
  • 150 ml Water1 Bay leaf, Frying oil
Grind into a paste:

  • Cayenne pepper, 3 Birds eye chilies
  • 2 cloves Garlic, 4 Red chilies
  • 4 Shallots, 3 Candlenuts, 60 gr Tomato
  • ½ tsp Shrimp paste (optional)

Directions

  • Roast/toast the eggplant slices until it starts to become brownish; set aside.
  • Heat enough frying oil; sauté ground spices until fragrant. Add in water, bay leaf, lime leaves, sugar, ginger & galangalStir until the flavor blendedStir in enough salt.
  • Put in roasted eggplant slices; stir to cover them well with the spicy paste. Cook until the paste starts to become dries.

Thursday, September 3, 2015

Sambal Lado Mudo (Minangese Green Chili Relish)


In Indonesian & English

Bahan

  • 10 Cabai hijau, 6 Rawit, 1 st Gula
  • 5 Bawang merah, 2 Bawang putih
  • 2 sm Minyak sayur/kelapa, Garam
  • 2 Daun Jeruk-iris tipis
  • 1-1½ Tomat hijau-potong2
  • ½ st Air jeruk nipis

Cara membuat

  • Kukus/Rebus cabai2 & bawang merah sampai layu, tiriskan & potong2Ulek halus bawang putih, rawit & garam.
  • Masukkan cabai hijau, bawang merah, gula & air nipis. Ulek kasar lalu cicipi rasanya.
  • Panaskan minyak di wajan, mskkan daun jeruk, tomat & sambal ulek. Masak hingga harum & tomat mulai layu. 

Ingredients

  • 10 Green chilies, Bird`s eye chilies
  • 5 Shallots2 cloves Garlic, 1 tsp Sugar
  • 2 tbsp Vegetable oil/Coconut oil
  • 1-1½ Green tomato/-es-cut small
  • 2 Kaffir lime leaves-thinly sliced
  • ½ tsp Lime juice, enough Salt

Directions

  • Steam/Boil all chilies & shallots until wilted; drain & then cut them smallWith a mortar & pestle, grind the garlic, bird’s eye chilies & enough salt finely.
  • Put in green chilies, shallots, sugar & lime juice. Roughly grind the chilies & shallots. Check the taste, add some salt if needed.
  • Heat the oil in a pan; stir in roughly ground ingredients, sliced kaffir lime leaves & green tomato. Cook until fragrant & the tomato slightly wilted.

Popular Posts

Followers