Translate

Saturday, May 21, 2016

Pelalah Manuk/Ayam Khas Lombok (Spicy Bruised Chicken à la Lombok)


In Indonesian & English

Bahan
  • 1 Ayam-potong 8 *, 1 Jeruk nipis, 1 Sereh-geprek
  • 4 Bawang putih, 1 st Lada, 2 cm Jahe, Minyak
  • 150 ml Santan, 2 Daun salam, 2 Jeruk limau
  • 5 cm Lengkuas-geprek, 1 st Garam

Haluskan:
  • 4 Cabai merah, 4 Cabai keriting/rawit, Garam
  • 4 Kemiri, 8 (80 gr) Bawang merah, 4 Bawang putih
  • 1 st Terasi, 1 sm Gula jawa sisir, 2 cm Kencur

Cara membuat
  • Kerat potongan ayam di beberapa bagian daging yang tertebal. Haluskan bawang putih, jahe, lada & garamCampurkan dengan air jeruk nipis lalu lumuri pada ayam. Diamkan 15-30 menit.
  • Bakar/panggang ayam hingga 3/4 matang, angkat lalu geprek daging ayam hingga memar saja.
  • Tumis bumbu halus, lengkuas, sereh & salam hingga wangi & matang. Tuangi santan, masak sambil diaduk2 sampai mendidih. Kecilkan api, masukkan ayam, aduk & masak hingga ayam matang. Kucuri air jeruk limau & aduk rata. Angkat, hidangkan dengan nasi & Beberuk Terong atau Pelecing Kangkung (klik pada link untuk resep2nya).
  • * Ayam utuh dapat juga diganti dengan 800 gr fillet dada ayam


Ingredients
  • 1 Free-range chicken-cut into 8 *, 1 Lime
  • 4 cloves Garlic, 1 tsp Pepper, 2 cm Ginger
  • 150 ml Coconut milk, 2 Kaffir lime
  • 5 cm Galangal & 1 Lemongrass-bruised
  • 2 Bay leaves, 1 tsp Salt, Frying oil

Grind into a paste:
  • 4 Red chilies, 4 Cayenne peppers, Salt
  • 4 Candlenuts, 1 tbsp shaved Coconut sugar
  • tsp Shrimp paste, 2 cm Lesser galangal
  • 4 cloves Garlic, 8 (80 gr) Shallots

Directions
  • Make some deep slashes on the chicken thickest part. Grind garlic, ginger, pepper & salt into a paste. Mix it with lime juice & then smear chicken with the mixture. Let it stand for 15-30 minutes.
  • Grill the chicken until almost cooked. Remove them from the grill & then slightly bruise the meat.
  • Sauté the spices paste, galangal, lemongrass & bay leaves until fragrant. Pour in the coconut milk; bring it to a boil. Reduce the heat to low. Add in the chicken & cook; stirring it in between. After the chicken cooked, squeeze in kaffir lime juice. Serve the chicken with warm rice & Eggplant Salad à la Lombok or Spicy Vegetable Salad (click on the link for the recipes).
  • You can substitute the whole chicken with 800 gr chicken breast fillet.

Popular Posts

Followers