Pages

Pages

Tuesday, June 30, 2020

Ketan Kuning Bumbu Serundeng (Spicy Grated Coconut over Yellow Sticky Rice-English)


In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)

Bahan

  • 800 gr Ketan putih, 400 ml Santan, 1½ st Garam, Air
  • 8 cm Kunyit-parut, 2 Pandan-bundel, 1 Sereh-geprek

Bumbu halus utk serundeng:

  • 2 cm Kencur, 2 Cabai merah, 4 Bawang merah
  • 1 st Ketumbar, 3 Bawang putih kecil

Bahan bumbu serundeng lainnya:

  • 2 st Gula, 3 cm Laos-geprek, 100 gr Kelapa parut
  • 5 Daun jeruk, 2 Daun salam, 4 sm Minyak, Garam

 

Cara membuat

  • Rendam ketan di air selama 1 jam-tiriskan. Kukus ketan hingga setengah matang (10-12 mnt) di api kecil. Biarkan kukusan tetap menyala setelah ketan ½ matang & diangkat. Sementara itu, campur kunyit parut dng 50-60 ml air. Saring masuk air kunyit ke santan. Beri garam, sereh & pandan. Didihkan santan di api sedang. Masukkan ketan, masak & aduk hingga santan meresap.
  • Pindahkan ketan ke kukusan, masak hingga ketan matang (± 35 mnt). Angkat & sisihkan. Buang sereh & pandan. Ketan dapat juga dimasak dng rice cooker: Setelah direndam, masukkan ketan, air kunyit, santan, garam, sereh & pandan ke rice cooker. Beri air secukupnya utk memasak ketan. Masak hingga matang. Bila ketan blm matang, tambahkan sedikit air lalu masak lagi.
  • Serundeng: Tumis bumbu hls, lengkuas, dn jeruk & salam hingga wangi. Beri kelapa parut, gula & garam. Masak & aduk di api sedang hingga kelapa kecoklatan, kering & rasa menyatu. Angkat.
  • Taburkan serundeng di dasar cetakan lalu masukkan ketan di cetakan berbtk bulat atau kotak (sesuai selera). Tekan2 utk memadatkannya. Keluarkan setelah ketan mendingin. Untuk 40 bh.

 

Ingredients

  • 800 gr Sticky rice, 400 ml Coconut milk, Water
  • 1 Lemongrass-bruised, 8 cm Turmeric-grated
  • 2 Pandan leaves-bundled, 1½ tsp Salt

Grind into a paste-for the coconut:

  • 1 tsp Coriander, 2 Red chillies, 4 Shallots
  • 2 cm Lesser galangal, 3 small Garlic cloves

Other ingredients for the coconut:

  • 100 gr grated Coconut4 tbsp frying Oil
  • 5 Kaffir lime leaves, 2 tsp Sugar, Salt
  • 3 cm Galangal-bruised, 2 Bay leaves

 

Directions

  • Soak rice for 1 hour; drain. Steam the rice until half cooked (10-12 min) over low heat. Let the steamer on after you lift off the rice.
  • Meanwhile, mix turmeric with 50-60 ml of water. Strain the mixture & then pour it in the coconut milk. Add in the salt, lemon grass & pandan leaves. Bring it to a boil over medium heat. Put in sticky rice; stirring constantly until the liquid sucked out by the rice.
  • Move the rice back into the steamer & then steam rice until it cooked (~ 35 min). Discard the lemon grass & pandan leaves; set aside. You can also cook the rice in a rice cooker: After you soaked the rice, put all of the sticky rice ingredients into the rice cooker. Add enough water & cook it. If the sticky rice has not been really cooked, add little bit water & cook again for a while.
  • Spicy grated coconut: Sauté the spices paste, galangal, lime leaves & bay leaves until fragrant. Put in grated coconut, sugar & enough salt. Cook & stir over medium heat until the coconut is rather dry & brownish. Remove from the heat.
  • Spread grated coconut on the bottom of the moulds (square or round). Fill it up with the sticky rice; press to compact the rice. Let it cool down before un-moulding the rice. For 40 pieces.

Hokkaido Bake Cheese Tart


In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)


Bahan

Isi:

  • 220 gr Cream cheese, ¼ st Vanili, 1 Telur, 120 ml Susu
  • 3gr Mentega, 20 gr Keju mozzarella½ st Garam
  • 15 gr Keju parmesan, 10 gr Maizena+50 gr Gula-campur
  • 6-7 buah Plum kering-potong2 kecil (opsional)

Kulit:

  • 65 gr Gula bubuk, 100 gr Terigu, 30 gr Telur-kocok
  • 75 gr Mentega tawar-suhu ruang+ekstra, 1 st Vanili

Olesan:

  • 2 Kuning telur+2 st Susu-campur

 

Cara membuat

* Kulit:

  • Campur mentega, vanili & gula. Beri telur, aduk. Mskkan terigu, uleni hingga rata. Bulatkan adonan lalu bungkus dng plastik, dinginkan di kulkas ± 1 jamMinyaki cetakan dng mentega. Taburi meja kerja & gilasan dng terigu. Gilas adonan setebal 4-5 mm. Gunakan pemotong kue utk memotong2 adonan lalu letakkan ke dalam cetakan2. Tekan & bentuk adonan hingga ke tepian atas cetakan lalu potong kelebihannya. Tusuk2 adonan di dasar cetakan dng garpu. Letakkan selembar kertas kue di atas adonan kulit lalu beri sedikit kacang/beras agar adonan tidak naik saat dipanggang.
  • Panaskan oven 180°C, nyalakan fan & letakkan rack oven di paling bawah. Panggang kulit selama ± 10-11 mnt (sampai kuning kecoklatan). Perhatikan saat memanggang, sesuaikan wkt pemanggangan dng ukuran kulit. Buang kertas kue & kacang/berasnya. Biarkan hingga sedikit dingin lalu keluarkan dari cetakan. Diamkan hingga benar2 dingin sebelum di isi.
  • Untuk mendapatkan rasa & tekstur yg terbaik, makan kue pada hari yg sama. Jika anda ingin kulitnya tetap renyah bahkan setelah dilakukan pengisian, ada 2 cara utk mencegah kulit menjadi basah: Setelah kulit dipanggang, ulasi semua sisi permukaan dalamnya dng telur kocok lalu di panggang lagi ± 2-3 mnt. Atau anda dpt juga melapisi bagian dalam kulit dng cokelat cair. Anda kemudian dpt mengisinya dng adonan isi yg blm dipanggang sesuai selera anda.

* Adonan isi & Penyelesaian:

  • Didihan setengah panci air, setelah mendidih kecilkan kompor ke api sedang. Letakkan mangkuk tahan panas di atas panci dng air panas tsb (atau gunakan panci double boiler) utk metoda Bain Marie ini. Masukkan susu, garam, vanili, keju2 & mentega ke dalam panci tahan panas, aduk hingga semua meleleh. Mskkan campuran maizena & gula, aduk cepat dng whisk. Beri telur, aduk terus sampai adonan perlahan2 mengental. Angkat dari api & biarkan adonan hingga dingin sepenuhnya. Konsistensi adonan isi ini hanya akan berbeda sedikit dari sebelum & sesudah dipanggang nanti.
  • Panaskan oven 230°C, nyalakan api atas, letakkan rak oven di bagian tengah. Ltkkan potongan2 plum di dasar kulit (opsional) lalu beri adonan isi ke dalam kulit. Ulasi bagian atas adonan isi dng kuning telur. Panggang selama 6-7 mnt (sampai permukaan isinya kuning kecokelatan). Paling enak dihidangkan saat hangat.

Adonan ini untuk: 12-13 bh tart ukuran 7 cm, atau 1 tart besar ukuran 5.5" & 6 tart mini, atau 2 tart besar ukuran 5.5"

  

Ingredients

Cheese Custard:

  • 220 gr Cream cheese, 20 gr Mozzarella, 120 ml Milk
  • 15 gr Parmesan cheese, ¼ tsp Vanilla extract, 1 Egg
  • 35 gr Butter, 10 gr Corn starch+50 gr Sugar-combine
  • ½ tsp Salt, dried Plum-slice it small (optional)

Tart Crust:

  • 65 gr Caster sugar, 30 gr Egg-beaten, 1 tsp Vanilla
  • 75 gr softened Unsalted butter+extra, 100 gr Flour

Egg wash:

  • 2 Egg yolks+2 tsp Milk-combine

 

Directions

* Tart Crust:

  • Combine the butter, vanilla & sugar. Stir in the egg. Add in the flour; knead the dough to combine it well. Round & cover the dough with plastic; chill it in the fridge for ~ 1 hour. Grease the moulds with butter. Dust your working surface & roller with flour. Roll the dough into 4-5 mm thickness. Use cookie cutters to cut out the dough & then gently place on the moulds. Press & form the dough until the top of the moulds; trim off any excess. Prick the base with a fork. Place backing paper cup over the tart & pour baking beans/rice to avoid the dough to raised up during baking.
  • Preheat the oven to 180°C, turn on the fan mode & place the rack on the lowest shelf. Bake the dough for 10-11 minutes (until golden brown). Keep an eye on it; adjust baking time according to the size of the crust. Discard the baking paper & beans. Let it slightly cool down; lift it from the moulds & let it cool completely before filling.
  • For the best flavour & texture, they are best consumed on the day itself. If you want them to stay crunchy even after filling, here are 2 ways to prevent tart crusts from becoming soggy: After the crust is baked, brush the crust inner surface with beaten egg & then bake it for an additional 2-3 minutes. Or you could coat the insides of the crust with melted white, milk or dark chocolate. You can then add your desired unbaked filling.

* Cheese Custard & Finishing:

  • Boil half a pot of water; lower the heat to medium & let it simmer. Place a heat proof bowl over a pot of simmering water (use a double boiler pot) for this Bain Marie method. Put milk, salt, vanilla, cheeses & butter in that heat proof bowl; stir until everything melted. Whisk in corn starch+sugar. Add in the egg; continue stirring until the custard slowly thickens. Remove from the heat & let it cool down completely. The consistency of the cheese custard will only defer slightly before & after baking.
  • Preheat the oven at 230°C; use top heat, place the rack on the second shelf (middle). Put small sliced dried Plum in the crust bottom (optional). Fill the crusts with custard. Brush custard top with egg yolks. Bake for 6-7 minutes (until the custard surface brownish). Best served warm.

Yield: 12-13 pcs of 7 cm tarts, or 1 x 5.5" Tart & 6 Mini tarts or 2 x 5.5" Tart

Thursday, June 25, 2020

Roti Madu & Wijen Hitam (Honey & Black Sesame Bread)




In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)


Bahan (untuk 2 roti ukuran sedang)
  • 400 gr Terigu serbaguna+ekstra, 4 sm Madu, 1 Telur
  • 1 st Garam, 150 ml Susu hangat+100 ml Air hangat
  • 2 sm Minyak sayur+ekstra, 1½ st Ragi instan
  • 2-3 sm Mentega-lelehkan untuk ulasan dalam roti
Bubuk wijen hitam:
  • 3 sm Wijen hitam, 3 sm Gula
Olesan adonan luar:
  • 1 Kuning telur+2 st Susu+sejumput Vanili

Cara membuat
  • Masukkan terigu, ragi, garam di mangkuk. Aduk hingga tercampur rata. Beri madu, minyak & telur. Aduk rata. Tuangi air & susu sedikit2 sambil diaduk. Keruk semua sisi mangkuk, termasuk dasarnya untuk memastikan semua bahan tercampur rata. Tepungi permukaan kerja & tangan. Letakkan adonan di permukaan kerja lalu uleni sampai tidak terlalu lengket & lembut.
  • Ulasi mangkuk dengan minyak yang cukup banyak. Bulatkan adonan lalu bagi menjadi 2. Bulatkan lagi keduanya lalu letakkan di dalam mangkuk. Guling2kan adonan agar tersaput rata dengan minyak. Tutupi mangkuk & biarkan hingga mengembang 2X nya (± 1 jam).
  • Sementara itu, sangrai wijen hitam di pan dengan api sedang sambil terus diaduk hingga wangi. Keluarkan dari pan & biarkan mendingin. Masukkan ke blender bersama gula lalu blender hingga menjadi bubuk. Sisihkan.
  • Tepungi permukaan kerja, rolling pin & tangan. Letakkan 1 adonan di permukaan kerja & tutupi adonan satunya hingga adonan pertama selesai dibentuk. Gilas adonan menjadi persegi. Ulas rata permukaannya dengan mentega cair sampai ± 1 cm dari tepiannya. Taburi merata dengan setengah dari jumlah bubuk wijen. Gulung adonan dimulai dari salah satu sisi panjangnya. Letakkan adonan di pan panggang lebar beralas kertas perkamen. Belah (potong memanjang) adonan di tengah menjadi dua dengan pisau tajam yang sudah sedikit diminyaki. Kepang kedua belahan itu sesuai selera dengan sisi yang dipotongnya menghadap ke atas. Lalu bentuk kepangan secara melingkar. Tekan/press kedua potongan tersebut untuk merekatkan ujung2nya, lalu lipat ke bawah. Ulangi proses ini dengan adonan yang satunya atau anda juga dpt membentuknya sesuai selera. Tutupi adonan longgar saja dengan serbet atau plastik wrap yang sudah diminyaki & biarkan hingga mengembang selama 30-45 menit.
  • Panaskan oven 200°C, pasang rak oven di sepertiga bagian bawah oven. Ulasi adonan dengan bahan olesan. Panggang selama 20-25 menit. Tudungi adonan dengan aluminium foil di 8-10 menit terakhir untuk mencegahnya dari gosong. Keluarkan roti dari oven & letakkan di rak kawat. Biarkan hingga sedikit mendingin (~ 10 menit ) sebelum dipotong.

Ingredients (for 2 medium size breads)
  • 400 gr All-purpose Flour+extra, 4 tbsp Honey, 1 Egg
  • 1 tsp Salt, 150 ml warm Milk+100 ml warm water
  • 2 tbsp Vegetable oil+extra, 1½ tsp Instant yeast
  • 2-3 tbsp Butter-melted for brushing
Black sesame powder:
  • 3 tbsp Black sesame seeds, 3 tbsp Sugar
Egg wash:
  • 1 Egg yolk+2 tsp Milk+pinch of Vanilla

Instructions
  • In a bowl, put the flour, yeast & salt; mix until everything is evenly distributed. Add in honey, oil & egg; stir to combine it well. Pour in water & milk, a little at a time; give a good stir. Scrape all sides of the bowl, including the bottom, to make sure you bring all ingredients in. Flour your working surface & hand. Transfer the dough into the working surface & knead the dough until it’s not too sticky & smooth.
  • Generously greased a bowl with oil. Round the dough & divide it into 2. Round them again & then put dough balls in the bowl. Roll the dough to coat it all over with oil. Cover the bowl & let it proof for 1 hour to allow it to doubled in size.
  • Meanwhile, roast sesame seeds in a pan over medium heat until fragrant; stir the seeds continuously while you roast. Remove from the pan & let it cool down. Put seeds in a blender together with the sugar & then pulse to pulverize it. Set it aside.
  • Dust your working surface, hands & rolling pin. Put 1 of the dough in a working surface & cover the other until the first dough had been shaped. Roll out the dough into a rectangle. Spread the top evenly with melted butter, leaving a border of ~1 cm all the way around. Sprinkle the surface all over with half of the sesame-sugar powder. Starting from one of the long edges, roll up the dough. Place dough on a baking sheet lined with baking paper. Cut the roll in half lengthwise with a slightly oiled sharp knife. Braid the strands with the cut sides facing up. Then wrapped/roll braided dough. Pinch the ends & tuck them under to seal. Repeat the process with the other dough or you could form it into any shape you desire. Cover the dough loosely with a towel/greased plastic wrap & let it sit to rise for 30-45 minutes.
  • Preheat the oven to 200°C, put the oven rack in the lower third of the oven. Brush dough with egg wash. Bake in the oven for 20-25 minutes. Cover the bread with a foil tent in the last 8-10 minutes to prevent over-browning. Remove the bread from oven & put it in a wire rack. Let it slightly cool down (~10 minutes) before slicing.