In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)
Bahan
- 4 Telur-pisah, 100 gr Udang besar-kupas
- 50 ml Krim/Susu, ¼ st Bawang putih bubuk
- 1 Cabai merah-iris, 1 st Lada bubuk, Keju parut
- 1 Daun bawang-iris, ½ Tomat-potong kecil2
- 3 Bawang merah & 100 gr Jamur-iris halus
- ½ st Ketumbar bubuk, 2 st Daun lokio iris
- 2 sm Mentega, 1 Bawang putih-haluskan
- 1 iris Paprika-potong kecil2, 1¼ st Garam
- 2 st Air jeruk nipis, Minyak sayur
Cara membuat
- Campur air jeruk nipis dengan bawang putih bubuk & ¼ st garam. Lumuri udang dng campuran ini, diamkan 15 menit. Potong2 udang, sisihkan. Tumis bawang putih, bawang merah, paprika & cabai merah dengan mentega. Masukkan jamur, ketumbar, ½ st garam & ½ st lada. Aduk hingga jamur matang. Beri udang, masak hingga udang matang/merah.
- Kocok putih telur & ½ st garam dengan mixer kecepatan tinggi sampai kaku, sisihkan. Kocok kuning telur dengan krim/susu & ½ st lada sampai kental & pucat. Masukkan adonan kuning telur ke dalam putih telur, aduk melipat dengan spatula.
- Panaskan pan anti lengket datar diameter 24 cm dengan api sedang. Setelah panas, masukkan minyak sayur secukupnya. Kurangi api ke kecil. Tuang ½ bagian adonan telur, putar hingga menutupi seluruh dasar pan. Hati2 ratakan permukaan telur dengan spatula. Sementara itu, panaskan 1 pan datar lagi berukuran lebih besar, tuangi minyak sayur. Masak hingga dasar omelet kecoklatan. Lepas perlekatan tepi2 omelet dengan spatula. Angkat pan & hati2 telungkupkan/balikkan pan berisi omelet di atas pan kedua. Masak lagi omelet di pan kedua hingga matang. Angkat, letakkan omelet di piring saji. Ulang prosedur untuk sisa adonan. Susun ½ dari adonan udang & jamur dengan rata pada setengah bagian dari masing2 omelet. Taburi masing2 dengan ½ bagian daun bawang, 1 st lokio, tomat & keju parut. Tangkupkan sisi dadar yang satunya untuk menutup adonan isi.
- * Anda juga dapat memanggang untuk memasak sisi kedua dari omelet. Panaskan oven 160°C. Panaskan pan datar yang ovenproof (tahan panas utk memasak dalam oven) berdiameter ± 27½ cm dengan api sedang. Lakukan prosedur yg sama hingga tahap salah satu sisi omelet kecoklatan. Masukkan pan ke oven & panggang selama 12-15 menit. Keluarkan dari oven, sisipkan pembalik pancake atau spatula di bawah omelet untuk melepaskannya. Lakukan prosedur selanjutnya sesuai keterangan di atas.
Ingredients
- 4 Eggs-separated, 100 gr Prawns-peeled
- 50 ml Cream/Milk, 3 Shallots-thinly sliced
- 2 tsp sliced Chives,1 Garlic clove-grind
- 2 tsp Lime juice, ½ tsp ground Coriander
- 1 Chili & 1 Green onion-sliced, 1¼ tsp Salt
- 1 slice Paprika-small cut, shredded Cheese
- ½ Tomato-small sliced, 1 tsp ground Pepper
- 100 gr Mushrooms, ¼ tsp Garlic powder
- 2 tbsp Butter, enough Vegetable oil
Directions
- Mix lime juice with garlic powder & ¼ tsp of Salt. Rub prawns with lime mixture; let it stand for 15 minutes. Cut small & set aside. Sauté the shallots, garlic, paprika & chili with butter. Put in mushrooms, coriander, ½ tsp of each salt & pepper. Stir until the mushrooms are cooked. Add in prawns, stir until the prawns cooked.
- Beat eggs whites & ½ tsp of salt with a mixer on high speed until stiff; set aside. Beat egg yolks with cream/milk & ½ tsp of pepper until thicken & pale. Fold in the egg yolks into egg whites with a spatula.
- Preheat a 9½ inch flat non-stick pan over medium heat. Once it is hot, put in enough vegetable oil. Reduce the heat to low; pour in ½ parts of eggs mixture. Spread mixture to cover the pan bottom. Gently level the egg surface with a spatula. Meanwhile, preheat another bigger flat non-stick pan; put in vegetable oil. Continue cooking the omelette until the bottom side is light brown. Lift omelette at the edge with a spatula. Remove pan from the heat & carefully flip the pan over the 2nd pan. Cook the omelette further on in the 2nd pan until the bottom side is light brown. Remove from the heat & place the omelette in serving plate. Repeat the procedure for the rest of eggs mixture. Spread ½ parts of sautéed prawn & mushroom evenly over ½ side of each omelette. Sprinkle ½ parts of green onion, 1 tsp chives, tomato & grated cheese on top of each omelette. Carefully fold over the other side of the omelette to enclose the filling.
- * You could also bake to cook the other side of omelette. Preheat oven to 325°F (160°C). Preheat a 11 inch flat ovenproof pan over medium heat. Do the same step until one of the omelette bottom side becomes light brown. Put the pan into the oven & bake for 12-15 minutes. Remove from the oven; slip a pancake turner or spatula under omelet to loosen. Do the next steps (above mentioned).
No comments:
Post a Comment