Pages

Pages

Tuesday, April 28, 2020

Tahu & Ayam Pedas à la Cina (Spicy Tofu & Chicken Chinese Style)


In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)


Bahan
  • 400 gr Tahu-potong dadu, 1 Cabai-iris, ½ Tomat-iris2
  • ¼ Dada ayam goreng/panggang-iris2, 1 sm Minyak wijen
  • 2 Bawang putih & 10 gr Jahe-cincang, 1½ sm Saus soya
  • 2 Daun bawang-iris2, ½ Bawang bombay-cincang
  • 1½ sm Dou ban jiang/pasta kedelai pedas, Minyak goreng
  • 1 sm Saus tiram, ½ st Gula
   Bumbu untuk tahu:
  • 2 st Bawang putih bubuk, 1 st Ketumbar bubuk, Garam

Cara membuat
  • Campur air secukupnya untuk merendam tahu dengan bumbu tahu. Rebus tahu di campuran tersebut di atas api besar sampai tahu melembut. Matikan api & diamkan tahu di dalamnya 10 menit. Sementara itu, iris2 tipis bagian putih dari daun bawang lalu iris2 memanjang bagian hijaunya, sisihkan. Goreng tahu di minyak panas untuk membuatnya sedikit kecokelatan. Angkat & sisihkan.
  • Tumis jahe, dou ban jiang, cabai, bawang putih & bombay sampai layu dengan api besar. Beri gula, saus soya & saus tiram, masak hingga harum. Masukkan tahu & ayam, aduk rata. Tambahkan minyak wijen, daun bawang & tomat. Aduk rata. Sajikan dengan nasi hangat. Untuk 4 porsi.

Ingredients
  • 400 gr firm Tofu-cubes, 1½ tbsp Soy sauce
  • ¼ fried/grilled Chicken breast-sliced, frying Oil
  • 10 gr Ginger & ½ Onion-chopped, ½ Tomato-sliced
  • 2 Green onions-sliced, 2 Garlic cloves-minced
  • 1½ tbsp Sichuan chili bean paste (douban jiang)
  • 1 tbsp Oyster sauce, 1 Chili-sliced, ½ tsp Sugar
  • 1 tbsp Sesame oil
   Tofu seasoning:
  • 2 tsp Garlic powder, 1 tsp ground Coriander, Salt

Directions
  • Mix just enough water to soak the tofu cubes with tofu seasoning. Boil tofu in the mixture over high heat until it is softer. Turn off the heat; let it stand for 10 minutes. Meanwhile, thinly slice white parts of green onions & then slice the green parts into long ribbons; set aside. Fry tofu in hot oil just to brown it a bit; drain & set aside.
  • Sauté ginger, chili, dou ban jiang, mince garlic & onion until wilted over high heat. Add in sugar, soy sauce & oyster sauce; cook until fragrant. Stir in fried tofu & chicken until it mixed well. Put in sesame oil, green onion & tomato; combine it well. Serve over steamed rice. Serves: 4.

No comments:

Post a Comment