Pages

Pages

Tuesday, December 29, 2020

Steak Cincang Salisbury (Salisbury Steak)



In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)

Bahan

Bahan Daging:

  • 500 gr Daging sapi cincang rendah lemak, 2 sm Mentega
  • 1 st Mustar bubuk, sejumput Cabai bubuk, 60 gr Panir
  • 1 Telur besar-kocok, ½ st Lada hitam bubuk, Garam
  • 1 sm Kecap Inggris, 1 st Puree tomat
  • ¾ st Thyme/Basil/Oregano (opsional)

Bahan saus jamur:

  • 14 Jamur kancing putih besar-iris, Garam & Lada bubuk
  • 2 sm Mentega, 1 sm Kecap Inggris, 1½ st Puree tomat
  • 700 ml Kaldu sapi rendah sodium, 2 sm Terigu
  • ½ Bawang bombay sedang-iris2, Peterseli-iris
  • 1 st Saus soya & 2 Daun salam (opsional)

 

Cara membuat

  • Campur daging dengan semua bahan daging kecuali mentega di dalam mangkuk besar hingga rata. Tutupi & masukkan ke kulkas selama ± ½ jam. Keluarkan daging dari kulkas lalu bagi menjadi 5 bagian sama besar. Basahi tangan lalu bentuk daging menjadi oval, setebal ± 2½ cm.
  • Lelehkan mentega di pan anti lengket di atas api sedang-besar. Letakkan daging di pan dalam 1 lapisan. Masak selama ± 3 menit/sisi atau sampai kuning kecokelatan. Angkat & letakkan daging di piring lalu sisihkan.
  • Di pan yang sama, lelehkan mentega di atas api besar. Masukkan jamur, bawang, garam & lada secukupnya. Tumis & aduk sesekali selama 5-8 menit, sampai berwarna kecokelatan. Kecilkan api ke sedang lalu masukkan terigu. Masak & aduk cepat selama 3 menit.
  • Aduk masuk puree tomat, kecap inggris, saus soya, kaldu & daun salam. Naikkan api ke besar & masak hingga bergolak. Kecilkan api ke sedang, masak & aduk sesekali selama ± 10 menit, sampai saus sedikit mengental & berkurang. Cicipi & tambahi bumbu yang dirasa kurang.
  • Masukkan kembali daging ke dalam saus. Masak selama ± 5 menit, sampai daging matang (akan terasa sedikit membal bila permukaannya ditekan). 
  • Letakkan daging & saus jamur di piring saji, taburi atasnya dengan peterseli. Sajikan steak dengan puree kentang, Potatoes Romanoff atau Kentang Ongklok. Untuk 5 porsi.

 

Ingredients

Steaks ingredients:

  • 500 gr lean ground Beef, 60 gr Bread crumbs, 2 tbsp Butter
  • 1 tsp dry Mustard, 1 tbsp Worcestershire sauce, Salt
  • 1 large Egg-beaten, ½ tsp ground Black pepper
  • 1 tsp Tomato puree, dash of Cayenne pepper
  • ¾ tsp dried Thyme/Basil/Oregano (optional)

Mushroom Gravy ingredients:

  • 2 tbsp Butter, 1½ tsp Tomato puree, Salt & ground Pepper
  • 700 ml low sodium Beef broth, ½ medium size Onion-sliced
  • 2 tbsp Flour, 14 large White button mushrooms-sliced
  • 1 tbsp Worcestershire sauce, Parsley-sliced
  • 1 tsp Soy sauce & 2 Bay leaves (optional)

 

Instructions

  • In a large bowl, combine beef with all of the steaks ingredients (except of the butter) until evenly distributed. Cover & refrigerate for ~ ½ hour. Remove meat from the fridge & divide it into 5 equal portions. Moisten your hands & form meat into oval patties, ~ 2½ cm thick.
  • Melt butter in a nonstick pan over medium-high heat. Add patties into the pan in a single layer. Cook for ~ 3 minutes/side or until golden browned. Transfer the patties into a plate & set it aside.  
  • In the same pan, melt butter over high heat; add mushroom, onion, enough salt & pepper. Sauté & stirring it occasionally for 5-8 minutes, until it‘s nicely browned. Reduce the heat to medium & then add in the flour. Cook & stir it quickly for 3 minutes.
  • Stir in tomato puree, sauces, beef broth & bay leaves. Increase the heat to high & bring it to a simmer. Reduce the heat to medium. Cook & stirring it occasionally, for ~ 10 minutes, until the gravy thickens slightly & reduces. Taste & adjust the seasoning as needed.
  • Add patties back into the pan & nestle into the gravy. Continue to cook for ~ 5 minutes, until the meat is just cooked through (it will springs back lightly when touched). 
  • Put the patties & mushroom sauce in serving plates, sprinkle with parsley on top. Serve it with Mashed potatoes, Potatoes Romanoff or Steamed Potatoes with Garlic Butter. For 5 portion.

Potatoes Romanoff






In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)

Bahan

  • 1100-1200 gr Kentang putih berukuran besar, ½ st Bawang putih bubuk
  • 1 sm Mentega+ekstra untuk ulasan, ½ st Lada hitam bubuk, 2 st Garam
  • 150 gr Krim asam+200 gr Cream cheese-aduk, sejumput Cabai bubuk
  • 30 gr Bawang merah/bawang bombay cincang (Daun bawang-iris)
  • 200 gr Keju Cheddar tua parut, Bacon tumis iris kecil (optional)

 

Cara membuat

  • Panaskan  oven 200º C. Cuci & sikat kentang sampai bersih karena kita tak mengupas kulitnya. Bungkus tiap kentang dengan aluminium foil & letakkan di pan panggang. Tusuk2 kentang dengan ujung pisau di beberapa tempat.
  • Panggang kentang di oven sampai empuk tapi masih kokoh, ± 1¼ jam (alternatif: anda dapat juga mengukusnya tanpa dibungkus selama ± 40 menit). Buka bungkusan & biarkan hingga kentang mencapai suhu ruang. Bungkus dengan plastik lembaran & masukkan ke kulkas hingga benar2 dingin, 8 jam-semalaman (alternatif: masukkan ke freezer selama 2 jam).
  • Panaskan oven 220° C, nyalakan api atas & bawah. Pasang rak di bagian tengah oven. Ulasi loyang dengan mentega. Parut masuk kentang (termasuk kulitnya) dengan menggunakan parutan yang berlubang besar ke dalam mangkuk, lalu sisihkan.
  • Tumis bawang dengan mentega sampai layu, angkat. Masukkan bawang/daun bawang kedalam mangkuk kentang. Bumbui dengan garam, lada, cabai & bawang putih bubuk. Aduk perlahan menggunakan 2 garpu sampai rata. Beri 175 gr keju parut & bacon (opsional), aduk lagi. Masukkan krim asam & cream cheese, aduk sampai rata (hati2 dalam mengaduk, jangan sampai adonan menjadi puree). 
  • Masukkan adonan ke loyang. Tumpuk hingga tinggi (munjung), lalu tekan sedikit saja (jangan dipadatkan). Taburi atasnya dengan sisa keju & cabai bubuk (opsional). Panggang di oven 30-35 menit, atau sampai kentang panas sekali & kecokelatan. Untuk 6 porsi.
  • Sajikan Potatoes Romanoff misalnya dengan Steak Cincang Salisbury, Bebek Ungkep Goreng atau Roast Chicken with Herb Butter.

 

Ingredients

  • 1 tbsp Butter+extra for greasing, 200 gr grated sharp Cheddar cheese
  • 150 gr Sour cream+200 gr Cream cheese-mix, pinch of Cayenne pepper
  • 30 gr minced Shallots/Onion (Green onion-sliced), ½ tsp Garlic powder
  • 1100-1200 gr large Russet potatoes, ½ tsp ground Black pepper
  • 2 tsp Salt, chopped sautéed Bacon (optional)

 

Instructions

  • Preheat the oven to 200º C. Wash & scrub potatoes until it’s clean since we won‘t peel the skin off. Wrap each potato in aluminium foil & place them on a baking sheet. Poke holes into the potatoes using a tip of knife.
  • Bake potatoes in the oven until they are tender but still firm, ~ 1¼ hours (Alternatively, you could just steam potatoes uncover for ~ 40 minutes). Unwrap & let potatoes cool down to room temperature. Cover it with plastic wrap & refrigerate until completely chilled, 8 hours-overnight (alternatively, put it in freezer for a couple of hours to chill).
  • Preheat the oven to 220° C, turn on the upper & lower heat. Put the oven rack on the middle shelf. Grease a casserole dish. Using the large holes on a grater, shred potatoes (including skin) into a bowl. Set t aside.
  • Sauté mince shallots/yellow onion in a little butter until it wilts. Remove from the heat. Add this shallots/onion/green onion into the potato bowl; season with salt, pepper, garlic & cayenne. Toss with 2 forks until it well combined. Add 175 gr cheddar cheese & bacon (optional); mix it well. Gently toss in sour cream & cream cheese until barely combined.
  • Transfer the mixture into the casserole dish. Piling it up really high, then patting it down very lightly (don’t compress it). Sprinkle more cheese & cayenne pepper on top (optional). Bake in the oven for 30-35 minutes, or until it‘s piping hot and top is browned. For 6 servings.
  • Serve Potatoes Romanoff with main dish such as Salisbury Steak, Pan-Fry Braised Duck or Roast Chicken with Herb Butter.