Pages

Pages

Thursday, May 31, 2012

Sate Ayam Ponorogo (Chicken Satay à la Ponorogo)


In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)


Bahan
  • 500 gr Fillet Ayam-iris kecil2, 1 Jeruk limau, 2 Daun Jeruk
  • 1 Sereh & 1 cm Lengkuas-geprek3 sm Gula jawa+3 sm Air
  • 2 sm Kecap manis, 2 sm Minyak Ayam *, Minyak goreng
  • Tusukan sate
Haluskan:
  • 5 Bawang merah,  Bawang putih4½ st Jintan, 2 cm Kunyit
  • 1 st Ketumbar & 4 Kemiri-sangrai3 cm Jahe, 2 st Garam
Bumbu kacang:
  • 3 Kemiri & 300 gr Kacang-sangrai, 50 gr Gula jawa2 Cabai
  • 1 st Garam, 300 ml Air2 Daun jeruk-iris21 cm Kencur
  • 2 sm Kecap manisCabai rawit (opsional)
Pelengkap:

Cara membuat
  • Tumis bumbu hls, lengkuas, daun jeruk & sereh sampai harum. Masukkan ayam, aduk, masak ½ matang. Simpan di kulkas minimal 1 jam.
  • Bumbu kacang: Haluskan kacang & bahan lain kecuali kecap & air. Beri kecap & air. Masak sampai mendidih. Angkat lalu kucuri air jeruk limau.
  • Larutkan gula jawa dng air. Campur kecap dng 1 sm minyak ayam. Tusuk ayam di tusukan sate, celup dilarutan gula, beri kecap lalu bakar, ulangi proses utk sisi satunya. Bakar hingga matang.
  • Campur bumbu kacang dng minyak ayam. Sajikan sate dng bumbu kacang dan lontong kmd taburi bawang goreng.
  • Untuk membuat minyak ayam, lihat resep Minyak AyamUtk membuat lontong, lihat juga resep Lontong

Ingredients
  • 500 gr Chicken fillet-small sliced1 Kaffir lime, Frying oil
  • 1 Lemongrass & 1 cm Galangal-bruised, 2 tbsp Chicken Oil*
  • 3 tbsp Coconut sugar+3 tbsp Water2 Kaffir lime leaves
  • 2 tbsp sweet Soy sauce, Wooden skewers
Grind into a paste:                                                
  • 5 Shallots, 4 Garlic cloves2 cm Turmeric, ½ tsp Cumin
  • 1 tsp Coriander & 4 Candlenuts-toasted3 cm Ginger
  • 2 tsp Salt
Peanuts sauce:
  • 2 tbsp sweet Soy sauce, 2 Kaffir lime leaves-thinly sliced
  • 50 gr Coconut sugar, 2 Red chilies1 cm Lesser galangal
  • 300 gr Peanuts & 3 Candlenuts-toasted, 300 ml Water
  • 1 tsp Salt, 4 Birds eye chilies (optional)
Complements:

Directions
  • Sauté spices paste, galangal, kaffir lime leaves & lemon grass until fragrant. Put in chicken; stir until the chicken half cooked. Set it in the refrigerator for min. 1 hour.
  • Peanut sauce: Grind peanuts & other sauce ingredients (in exception of soy sauce & water). Stir in sweet soy sauce & water. Cook until the sauce is boiling. Remove from the heat & then stir in kaffir lime juice.
  • Dissolve coconut sugar in water; set asideCombine sweet soy sauce with chicken oil; set aside. 
  • Thread chicken onto the skewers, leave the lower part empty. Basting the chicken with coconut sugar mixture & then with sweet soy sauce. Grill the chicken, repeat the basting process for the other side, grill until the meat is evenly browned on both sides & cooked through.
  • Combine the peanut sauce with the rest of chicken oil. Serve the chicken satay with peanut sauce & compressed rice cake. Sprinkle with fried shallot/onion.
  • For making the Chicken Oil, see Chicken Oil recipe. For making a compressed rice cake, see Rolled & Compressed Rice Cakes recipe

2 comments: