Pages

Pages

Monday, March 8, 2021

Italian Spaghetti Carbonara



In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)

Bahan

  • 400 gr Spaghetti, 80 gr Keju Pecorino parut *
  • 4 liter Air+40 gr Garam kasar-untuk merebus 
  • 200 gr Guanciale/Pancetta *-iris tipis panjang
  • 1½ st Lada hitam bubuk, 1 sm Olive oil (opsional)
  • 2 Kuning telur+3 Telur-kocok lepas
  • 1 sendok sayur Air rebusan pasta

 

Cara membuat

  • Didihkan air yang sudah digarami di dalam panci besar. Masak spaghetti di air tersebut hingga al dente (± 10 menit).
  • Sementara itu, panaskan pan di api sedang. Kecilkan api ke sedang-kecil, masukkan irisan guanciale/pancetta. Masak hingga lemaknya meleleh menjadi minyak. Bila anda menggunakan Pancetta, beri tambahan olive oil karena lemak di Pancetta lebih sedikit. Masak daging perlahan hingga daging menjadi crispy. Aduk sesekali agar tidak gosong. Matikan api.
  • Masukkan pecorino & lada hitam bubuk ke dalam telur di sebuah mangkuk. Aduk hingga tercampur rata, creamy & lembut.
  • Angkat spaghetti dari airnya & masukkan ke pan daging. Aduk untuk mencampur rata dengan lemak & daging. Tuang 1 sendok sayur air rebusan ke dasar pan. Tuang masuk adonan telur di atas spaghetti lalu langsung aduk cepat hingga tercampur rata. Nyalakan api ke paling kecil, aduk terus spaghetti hingga adonan telur menjadi krim lembut, mengental & menyaput semua. Hati2 jangan sampai telur menjadi orak-arik. Bila saus terlalu kental, tambah sedikit air rebusan & aduk cepat. Angkat & sajikan segera.
  • * Guanciale adalah produk Italy berupa daging babi dari bagian pipi yg telah dibumbui (dengan garam, lada, sage, rosemary & bawang putih) utk mengawetkannya. Daging ini mengandung sangat banyak lemak. Pancetta juga daging produk Italy tetapi dari bagian perut babi yang juga telah dibumbui (garam & herba2 lain). Pancetta bukanlah Bacon, kedua daging ini dipotong & dibumbui secara berbeda. Pecorino adalah keju Italy dari susu kambing yang sudah asin & beraroma kuat. Bila tidak dapat menemukannya, dapat diganti dengan Parmegiano/Parmesan (rasa akan kurang kuat). Anda juga dapat mencampur setengah2 bagian dari kedua keju.
  • Untuk melihat modifikasi dari Spaghetti Carbonara ini atau untuk versi halalnya, silakan klik di link ini: Spaghetti Carbonara Bacon & Jamur.

 

Ingredients

  • 400 gr Spaghetti, 80 gr grated Pecorino cheese *
  • 4 ltr Water+40 gr coarse Salt-for boiling the pasta
  • 2 Egg yolks+3 Eggs-beaten, 1 ladle of pasta Water
  • 1½ tsp ground Black pepper, 1 tbsp Olive oil (optional)
  • 200 gr Guanciale/Pancetta *-thinly sliced

 

Instructions

  • In a large pot, bring water & salt to a boil. Put the spaghetti in & cook it until al dente (~ 10 minutes).
  • Meanwhile, preheat a pan over medium heat. After it’s getting hot, turn the heat to medium-low. Add in sliced guanciale/pancetta. Cook & let it simmer until crisp & the fat is rendered; stir it occasionally. If you’re using Pancetta instead of Guanciale, add in olive oil because Pancetta contains less fat. Turn off the heat.
  • Put pecorino & black pepper into the eggs bowl. Whisk to combine, until you get a creamy & smooth sauce.
  • Remove spaghetti from the water & put it into the meat pan. Keep stirring to combine it well with the meat & fat. Pour 1 ladle of reserved pasta water into the pan base. Add in the egg mixture on top of the spaghetti & quickly mixing everything together. Turn on the stove to the lowest heat. Keep on stirring it until the egg mixture forms a smooth creamy sauce that covers the pasta. Be careful, not to turn it into scrambled egg. When you see that the sauce is to thick, add some more pasta water & quickly stirring it again. Remove from the pan & serve immediately.
  • * Guanciale is an Italian cured meat product prepared from pork jowl/cheeks (seasoned wih salt, pepper, sage, rosemary & garlic), it contains lots of fat. Pancetta is also Italian cured meat product prepared from pork belly (seasoned with salt & herbs). Pancetta is not Bacon, these two meats are cut & seasoned differently. Pecorino is an Italian hard cheese made from sheep’s milk. This cheese is salty (you won’t need any salt) & has a strong aroma. If you couldn’t find pecorino cheese, you may substitute it with Parmegiano/Parmesan (the flavour will be different). You could also mix the two cheese together (half pecorino & half parmegiano).
  • To see the modification of this Spaghetti Carbonara or for the Halal version, please click on the link: Creamy Bacon & Mushroom Spaghetti Carbonara.

No comments:

Post a Comment