Pages

Pages

Wednesday, March 3, 2021

Roti Sosis Korea (Korean Sausage Bread)






In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)

Bahan

  • 220 gr Terigu serba-guna, ¼ st Garam, 5 gr Ragi instan
  • 35 gr Gula, 45 gr Mentega-cairkan, 120 ml Susu hangat
  • 1 st Bawang putih bubuk, 1 Telur, 5 Sosis

Topping:

  • 40 gr Biji jagung manis, 60 gr (¼ cup) Mayonnaise
  • 10 gr Bawang bombay cincang, Peterseli cincang
  • 1 Daun bawang kecil & 15 gr Cabai hijau-cincang
  • Keju Cheddar & Mozzarella-serut
  • Saus tomat/Saus sambal

Olesan:

  • 1 Kuning telur+1 sm Air-aduk

 

Cara membuat

  • Campur terigu & garam di mangkuk hingga rata. Sisihkan. Campur mentega cair, susu & gula di mangkuk lain. Aduk hingga gula larut lalu aduk masuk ragi. Diamkan beberapa menit hingga berbusaBeri bawang putih bubuk & telur. Aduk hingga rata. Tuang larutan ke mangkuk terigu. Aduk hingga membentuk gumpalan. Keruk semua sisi mangkuk, termasuk dasarnya untuk memastikan semua sudah tercampur. Uleni adonan dengan tangan selama 1-2 menit hingga terbentuk adonan yang halus. Tutupi mangkuk & biarkan hingga adonan mengembang sebesar 2 kalinya  1 jam)
  • Alasi pan lebar dengan kertas perkamen. Letakkan adonan di permukaan kerja. Kempiskan & uleni selama ± 2 menit (sampai adonan lembut). Bagi adonan menjadi 5 bagian sama besar. Kerjakan adonan satu persatu, tutupi sisanya dengan plastik/serbet, longgar saja, agar adonan tidak kering selagi anda membentuknya. Bentuk tiap bagian menjadi bola2 yang halus. Tutup adonan & istirahatkan selama 15-20 menit.
  • Ambil 1 bola adonan & pipihkan dengan tangan membentuk persegi yang cukup besar untuk membungkus sosis. Lap sosis untuk mengeringkannya lalu taruh di tengah2 adonan. Bungkus sosis dengan adonan. Cubit2 & tekan sisi sambungannya untuk merekatkan. Guling2kan di atas permukaan kerja agar adonan halus & membungkus sosis dengan rapi. Letakkan adonan di pan & tutupi dengan plastik. Ulangi prosedur ini untuk sisa adonan & sosis. Beri jarak yang cukup di antara setiap gulungan adonan.
  • Membentuk roti menjadi seperti daun: Hati2 gunting adonan & sosis dengan posisi gunting membentuk sudut 45°, kira2 1¼ cm dari salah satu ujung gulungan. Jangan potong adonan hingga putus, adonan masih harus terhubung ke gulungan, tapi pastikan sosis benar2 terpotong. Perlahan dorong ke arah atas, letakkan mendatar di pan. Gunting lagi ± 1¼ cm dari potongan pertama. Angkat & letakkan mendatar di sisi kiri/kanan dari potongan pertama. Teruskan menggunting & meletakkan potongan2 secara bersilang posisi hingga mencapai ujung gulungan yang satu lagi (anda dapat membuat 9-11 potongan, tergantung besar sosis yang digunakan). Ulangi prosedur ini untuk gulungan2 yang lain. Tutupi pan longgar saja & biarkan hingga adonan mengembang (± 30 menit). Sementara itu, panaskan oven 190°C, pasang api atas & bawah lalu letakkan rak oven di bagian tengah. Siapkan topping: Campur jagung, cabai hijau & bawang bombay di mangkuk. Beri mayonnaise lalu aduk rata. Sisihkan.
  • Ulasi sisi2 luar adonan dengan bahan olesan. Beri toping di bagian tengah dari daun2 adonan. Taburi dengan keju serut di atasnya lalu taburi peterseli cincang.
  • Panggang selama 12 menit, nyalakan api atas saja & panggang lagi selama ± 3 menit, sampai roti kuning kecokelatan. Keluarkan dari oven lalu beri saus tomat/saus sambal di permukaan roti. Sajikan selagi hangat.
  • Untuk versi cepatnya, anda juga dapat mengganti adonan roti di resep ini dengan membeli adonan pizza siap pakai atau memakai adonan Pizza Cepat Saji Tanpa Ragi (adonan cukup untuk 8 buah roti-klik pada link untuk resepnya), hasil rotinya akan sedikit berbeda tetapi tetap sangat enak.

 

Ingredients

  • 220 gr All purpose flour, ¼ tsp Salt, 120 ml Warm milk
  • 35 gr Sugar, 45 gr Butter-melted, 5 gr Instant yeast
  • 5 Beef sausages, 1 Egg, 1 tsp Garlic powder

Topping:

  • 40 gr sweet Corn kernels, 60 gr (¼ cup) Mayonnaise
  • 1 Scallion & 15 gr seeded Green chilies-chopped
  • Cheddar cheese & Mozzarella cheese-shredded
  • 10 gr chopped Onion, Parsley flakes
  • Tomato ketchup/Chili sauce

Egg Wash:

  • 1 Egg yolk+1 tbsp Water-mixed

 

Directions

  • In a bowl, put the flour & salt; mix until the salt is evenly distributed. Set it aside. In a small bowl, combine melted butter, milk & sugar. Stir until the sugar dissolved & then stir in the yeast. Let it sit for a few minutes until it gets foamy. Add in garlic powder & egg; stir to combine it well. Pour the mixture into the flour bowl. Give a good stir, until it formed a lump. Scrape all sides of the bowl, including the bottom, to make sure you’ll bring all ingredients in. Knead the dough by hand for 1-2 minutes, until it formed a smooth dough. Cover the bowl & let it rise for 1 hour (until it doubles in size)
  • Line a large baking pan with parchment paper. Transfer the dough into your working surface. Deflate dough & knead it for ~ 2 minutes (until it’s soft & smooth). Divide dough into 5 equal pieces. Work with 1 dough pieces at a time & cover the rest loosely with a plastic wrap/towel to prevent the dough from drying out while you shape them. Form each one of it into a smooth ball. Cover & let it rest for 15-20 minutes.
  • Take a dough ball & flatten it out with your hand to form a rectangle, big enough to cover a sausage. Pat dry the sausage & then put it in the centre of the dough. Wrap sausage with the dough. Pinch all ends together to seal. Roll it on your working surface so the dough gets smooth & it covers the sausage neatly. Put it on your baking pan & cover with a plastic wrap. Repeat the procedure with the rest of the dough & sausages. Give enough space between each roll.
  • Shaping the bread into a leaf form: Using a scissor, gently cut the dough & sausage crosswise, at a 45° angle & ~ 1¼ cm down from the end. Don’t cut the dough through, it should be still attached to the roll, but make sure you cut the whole way through the sausage. Gently push the cut up, lay it down flat on the pan. Make another cut,  ~ 1¼ cm from the first cut. Lift that cut up & lay it flat to the left/right side of the first cut. Keep cutting & laying the cuts in alternate side until the the other end of the roll (you could make 9-11 cuts, depends on how long your sausage is). Repeat this procedure with the rest of rolls. Cover the pan loosely & let the dough sit to rise (~ 30 minutes). Meanwhile, preheat the oven to 190°C, turn on the upper & lower heat & put the oven rack in the middle shelf of the oven. Prepare the toppings: Combine corn, chopped green chili & onion in a bowl. Add in the mayonnaise & then mix it well. Set it aside.
  • Brush the dough with egg wash along the outer edges. Spread enough toppings on the middle part of each leaf. Sprinkle enough shredded cheese on top & then sprinkle with some parsley.
  • Bake the bread for 12 minutes, turn on the upper heat only & bake it again for ~ 3 minutes, until they are lightly golden brown. Remove from the oven & then drizzle chili sauce/ketchup on top of the bread. Serve it warm.
  • You could also substitute the bread dough with store brought pizza dough or using the dough from my Quick Pizza-No Yeast recipe (enough to make 8 pcs of sausage bread-click on the link for the recipe), the result will be slightly different, but I promise, it will still taste very good.

No comments:

Post a Comment