Pages

Pages

Tuesday, February 24, 2015

Lumpia Semarang (Semarang Style Spring Rolls)


In Indonesian & English

Bahan

  • 20 lbr Kulit lumpia, 175 gr Ayam-cincang
  • 75 gr Rebung, 2 Bawang putih-cincang hls
  • 3 st Gula, ½ st Lada bbk, ½ sm Kecap mns
  • 50 gr Udang-cincang, 1 sm Kecap asin
  • 1 sm Minyak wijen, 1 sm Tepung tapioka
  • 2 Bawang merah-cincang, 2 sm Margarin
  • Garam & Minyak goreng secukupnya
  • 2 Daun bawang-iris, 1 Putih telur
Saus:

  • 1 Bawang putih kecil-cincang, ½ st Garam
  • ¼ st Lada bbk, 1 st Kecap manis
  • 25 gr Gula jawa8 tetes Cuka, 150 ml Air
  • ½ sm Maizena+½ sm Air-aduk

Cara membuat

  • Rebus rebung dng 2 st gula agar baunya hilang. Tiriskan, iris2 korek api. Campur rebung dng ayam, lada, kecap2, minyak wijen. Diamkan 5-10 mnt.
  • Saus: Didihkan air & bawang pth. Masukkan gula jawa, kecap, lada, garam & cuka. Masak hingga gula larut. Tuang larutan maizena, masak & aduk2 hingga saus mengental.
  • Isi: Tumis bawang2 ayam dng margarin hingga matang & cairannya mengering. Beri udang, 1 st gula, garam & daun bawang. Masak hingga udang matang. Taburi dng tapioka, aduk hingga rata. Angkat & biarkan hingga mendingin.
  • Ltkkan sm munjung adonan isi disalah satu ujung kulit. Lipat ujung kulit yg terdkt tsb kearah adonan isi. Gulung 1 kali lalu lipat sisi kiri & kanan dari kulit kearah tengah agar menutup seluruh adonan isi. Gulung sambil dipadatkan hingga hampir mencapai sisi ujung satunya. Oles ujung kulit tsb dng putih telur, rapatkan ke gulungan kulit.
  • Panaskan minyak. Kecilkan api & goreng lumpia hingga kecoklatan. Angkat & tiriskan.

Ingredients

  • 2sheets Spring roll wrapper3 tsp Sugar
  • 75 gr Bamboo shoot½ tbsp Sweet soy sauce
  • 50 gr Shrimps-chopped, ½ tsp ground Pepper
  • tbsp Salty soy sauce1 tbsp Tapioca flour
  • tbsp Sesame oil2 cloves Garlic-minced
  • 2 Shallots-chopped, 2 tbsp Margarine
  • 175 gr Chicken meat-chopped, Frying oil
  • 2 Green onions-sliced1 Egg whiteSalt
Sauce:

  • tsp Sweet soy sauce, 150 ml Water
  • 8 drops Vinegar1 clove Garlic-minced
  • ¼ tsp ground Pepper, ½ tsp Salt
  • ½ tbsp Corn starch+½ tbsp Water
  • 25 gr Coconut/Palm sugar

Directions

  • Boil bamboo shoot with 2 tsp of sugar to remove the nasty smell. Drain & slice itCombine bamboo shoot with the chicken, pepper, sesame oil, sweet & salty soy sauce. Let it stand for 5-10 minutes.
  • SauceBoil water garlicAdd in coconut sugar, sweet soy sauce, pepper, salt & vinegar. Cook until the sugar melted. Pour in corn starch mixture, stir until the sauce thickens.
  •  Filling: Sauté shallots, garlic & chicken with margarine until the chicken cooked & the liquid evaporates. Put in shrimps, 1 tsp of sugarsalt green onionStir until the shrimps cooked. Add in tapioca flour; stir to combine. Remove from the heat; let it stand to reach room temperature.
  • Place spoonful of filling close to one corner of the wrapper. Fold the corner to cover the filling. Roll the wrapper one time; fold over the left & right-facing corners to completely cover the filling. Roll the wrapper; press a bit to compact the spring roll until you almost reach the other corner. Brush that corner with egg white for gluing & than fold the end side into the spring roll. Deep fry spring rolls until golden brown. Remove from the heat & drain in paper towels.

No comments:

Post a Comment