Pages

Pages

Saturday, April 4, 2015

Tumis Daging & Sayuran Saus Hoisin (Stir-Fry Meat in Hoisin Sauce)


In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)


Bahan
  • 350 gr Daging samcan/tetelan-iris tipis
  • 50 gr Bawang bombay+150 gr Zucchini-iris2
  • 75 gr Wortel+2 Cabai merah/½ Paprika-iris2
  • st Jahe cincang2 sm Saus HoisinMinyak
  • 2 Bawang putih-cincang, 1 st Maizena+2 st Air
  • 1½ sm Saus soya pekat, 1 sm Saus tiram
  • 1 st Lada hitam-gerus kasar, 1 Daun salam
  • 150 ml Air, 1 st Minyak wijen
Bahan perendam:
  • 1 st Bumbu ngohiang, ½ st Lada bubuk
  • 1 sm Saus hoisin, 1 sm Saus soya pekat

Cara membuat
  • Campur daging dengan bahan perendam, biarkan selama 1menit. Tumis daging dengan sedikit minyak hingga daging berubah warna, angkat & sisihkan.
  • Tumis bawang putih, bombay, cabai & jahe dengan minyak di api besar sampai layu.
  • Kecilkan api ke sedang lalu masukkan daging, salam, lada hitam & saus2Aduk rata.
  • Beri air, masak hingga mendidih & daging matang. Masukkan minyak wijen, wortel & zucchini, masak hingga sayuran matang. Tuangi larutan maizena, aduk hingga cairan mulai mengental. 

Ingredients
  • 350 gr Flank steak-thinly sliced, 150 ml Water
  • 1 Bay leaf, 1 tsp Black pepper-coarsely ground
  • 75 gr Carrots & 150 gr Zucchini-sliced, Oil
  • 50 gr Onion & 2 Red chilies/½ Paprika-sliced
  • tsp Sesame oil1½ tbsp dark Soy sauce
  • 2 cloves Garlic-minced, 1 tsp minced Ginger
  • 2 tbsp Hoisin sauce, 1 tbsp Oyster sauce
  • 1 tsp Corn starch+2 tsp Water
Marinade ingredients:
  • ½ tsp ground Pepper, 1 tsp Chinese 5-spice
  • 1 tbsp Hoisin sauce, 1 tbsp dark Soy sauce

Directions
  • Combine meat with marinade ingredients. Let it stand for ~ 15 minutes. Sauté the meat with enough oil until the meat color changed. Set it aside.
  • Sauté garlic, onion, chilies/paprika & ginger over high heat until it wilts.
  • Reduce the heat to medium; stir in the meat, bay leaf, black pepper & all sauces.
  • Pour in water; stir until the meat cooked. Add in sesame oil, carrot & zucchini; cook until the vegetable soften. Pour in corn starch mixture; keep on stirring until the sauce thickens.

No comments:

Post a Comment