Translate

Friday, December 23, 2011

Sambal Gandaria (Chili Paste with Bouea Macrophylla)


In Indonesian & English
Bahan
- 2 bh Gandaria muda, 14 Cabai keriting    - 2 st Gula merah/jawa, 1 Tomat
- 7 Rawit, 1 st Terasi-bakar (optional)       - 1 st Minyak jelantah, Garam

Cara membuat
Rebus cabai & tomat di air panas sebentar. Gerus kasar cabai2, tomat, garam, terasi & gula merah. Potong gandaria, buang bijinya. Potong dagingnya kecil2 tanpa mengupas kulit. Tumbuk kasar. Campurkan potongan gandaria ke sambal, aduk.
Beri minyak jelantah, aduk. Hidangkan bersama lalapan.

Ingredients
- 2 young Bouea Macrophylla fruit           - 2 tsp Coconut/brown sugar, 1 Tomato
- 7 Bird`s Eye chilies, Salt                      - 14 Cayenne peppers, 1 tsp used Frying oil
- 1 tsp Shrimp paste-roasted (optional)

Directions
Boil chilies & tomato in hot water for awhile. Grind chilies, tomato, salt, shrimp paste & brown sugar. Cut bouea macrophyllas into 2 piecesdiscard the seeds. Cut small the fruit meat without peeling the skin. Bruise the fruit a bit. Then combine the fruit with chilies.
Pour in used frying oilmixing it well. Served with vegetables (i.e: cabbage, tomato, cucumber, etc).

Popular Posts

Followers