Translate

Monday, October 26, 2015

Sop Buntut Sapi Bakar (Grilled Oxtail Soup)


In Indonesian & English

Bahan

  • 1-1½ kg Buntut sapi-ptg2, 4 st Garam
  • 1½ lt Air, 5 cm Jahe & 1 Sereh-geprek
  • 3 Pekak, 5 Cengkeh, 10 Baw.merah-ptg2
  • 300 gr Wortel-ptg2, 1½ st Gula, Minyak
  • 5 Kapulaga, 2 Dn. salam, 5 Dn. jeruk
  • 400 gr Kentang-ptg2 bsr, 1 st Pala bubuk
Haluskan:

  • 6 Bawang putih, 2 st Lada, 2 Kemiri
  • 2 st Ketumbar, ½ st Jintan
Olesan: campur semua bahan

  • 2 sm Kecap manis, ¼ st Lada bubuk
  • 1 sm Saus tiram, 1 st Jahe parut
  • 1 st Cabai bbk, 2 sm Margarin
  • 1 sm Kecap inggris

Pelengkap:

  • Dn bawang-iris2, 2 Tomat-potong2
  • Jeruk Nipis/limau, Sambal rawit
  • Bawang goreng

Cara membuat

  • Tumis bumbu halus dng minyak secukupnya. Mskkan buntut, air, bumbu hls & bumbu lain kepanci presto. Masak 30-45 menit/sampai buntut benar2 empuk. Saring kaldu ke dalam panci. Sisihkan buntut. Buang ampas bumbu & rempah2.
  • Ulas semua sisi buntut dng bhn olesan, diamkan ½ jam. Sementara itu siapkan alat panggang Bbq atau panaskan oven 165° C. 
  • Mskkan kentang ke dalam kaldu, masak hingga kentang matang. Beri wortel & cicipi, bumbui dng garam bila perlu. Masukkan tomat potong & daun bawang sebelum disajikan.
  • Bakar/panggang buntut hingga semua sisinya kecoklatan sambil sesekali diulas dengan bahan olesan.
  • Penyajian: Tempatkan sop di mangkuk saji, taburi dng bawang goreng. Letakkan buntut bersama nasi di piring saji lalu kucuri buntut dng air jeruk nipis/limau. Sajikan dengan sambal rawit.

Ingredients

  • 1-1½ kg Oxtail-cut, 1½ lt Water, Oil
  • 5 cm Ginger & 1 Lemongrass-bruised
  • 3 Star anise, 2 Bay leaves, 5 Cloves
  • 300 gr Carrots-cut, 10 Shallots-cut
  • 1½ tsp Sugar, 1 tsp ground Nutmeg
  • 5 Cardamoms, 5 Kaffir lime leaves
  • 400 gr Potatoes-cut big, 4 tsp Salt
Grind into a paste:

  • 6 cloves Garlic, ½ tsp Cumin
  • 2 tsp Coriander, 2 tsp Pepper
  • 2 Candlenuts
Glaze: Combine all ingredients

  • 2 tbsp sweet Soy sauce, 2 tbsp Margarine
  • 1 tbsp Oyster sauce, 1 tsp grated Ginger
  • 1 tsp Chili powder, ¼ tspt ground Pepper
  • 1 tbsp Worcestershire sauce

Complements:

  • Green onions-sliced, 2 Tomatoes-cut
  • Kaffir lime/Lime, Fried shallots
  • Bird’s eye chili sauce

Directions

  • Sauté the spices paste with enough oil. Put oxtail, water, sautéed spices paste & other spices into a pressure cooker. Cook for ~ 30-45 minutes (until not only the meat, but also the cartilage & tendons becomes tender). Strain off the stock into a pot. Keep the oxtail aside; discard all spices & leaves.
  • Brush all sides of the oxtail with glazing ingredients; let it stand for 30 minutes. Meanwhile, preheat a gas/charcoal Bbq grill or preheat the oven to 165° C. 
  • Add potatoes into the stock; cook until the potatoes tender. Put in the carrots; taste & season with salt if it’s necessary. Stir in the tomatoes & green onion before serving.
  • Grill the oxtail just until brownish; flip them over & brush with the glazing in between.
  • Pour the soup into serving bowls; sprinkle fried shallots on top. Place oxtail & steamed rice in serving plates. Squeeze enough kaffir lime juice over the oxtail. Serve it with the chili sauce.

Popular Posts

Followers