In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)
Bahan
- 750 gr-1 kg Daging has luar/has dalam/samcan depan
- 2 sm Wijen sangrai, 1 Wortel & ½ Bawang bombay-iris2
- 50 gr Jamur Shiitake, 50 gr Jamur putih (opsional)
Saus Pencelup:
- 4 sm Saus soya pekat, 1 st Jahe parut, 1 st Gula merah
- 1 st Cuka beras, 1 st Minyak wijen, ½ st Cabai bubuk
Perendam:
- 1 buah Pear & ½ Bawang bombay-bikin puree
- 4 Bawang putih sedang & 3 cm Jahe-haluskan
- 1½ st Lada hitam bubuk, 5 sm Saus soya pekat
- 1 sm Minyak sayur, 2 Daun bawang-iris
- 2 sm Gula merah, 1 sm Minyak wijen
Cara membuat
- Campur semua bahan saus pencelup lalu simpan di kulkas sampai siap untuk digunakan.
- Rendam jamur shiitake dalam air hangat sampai jamur empuk. Tiriskan & peras untuk membuang kelebihan airnya. Iris2 semua jamur.
- Iris daging tipis2 berlawanan dengan arah seratnya, sisihkan. Campur semua bahan perendam di mangkuk. Campur 3-4 sm saus perendam dengan irisan bawang bombay & jamur, sisihkan.
- Masukkan daging ke dalam sisa saus perendam. Aduk sampai semua tersaput bahan perendam. Tambahkan irisan bombay & jamur. Tutup & simpan di kulkas selama minimal 2 jam atau sampai semalaman bila menggunakan daging jenis yang lebih keras.
- Keluarkan daging, jamur & bawang bombay dari mangkuk. Anda dapat memanggangnya ataupun memasak dengan menggunakan pan saja bila tidak memungkinkan.
- Memanggang: Susun irisan daging satu persatu di atas piring2 panggang aluminium. Susun irisan jamur, bawang bombay & wortel secara terpisah dibagian lain dari piring aluminium tersebut. Letakkan piring aluminium di atas panggangan BBQ/di dalam oven yang sudah dipanaskan dengan panas sedang-tinggi. Masak sampai daging kecokelatan merata (3-5 menit/sisi). Bila memanggangnya di oven, taruh loyang/tatakan berisi air di bawah rak untuk menampung air yang akan menetes
- Dengan pan: Masak irisan bawang & jamur di pan dengan panas tinggi. Masukkan daging, masak selama 5-10 menit (sampai matang saja). Tambahkan wortel, masak sebentar.
- Letakkan semua di piring2 saji, taburi dengan wijen. Hidangkan dengan nasi hangat & saus pencelup serta saus sambal.
Ingredients
- 750 gr-1 kg Beef tenderloin/sirloin/skirt steak
- 2 tbsp toasted Sesame seeds, ½ Onion & 1 Carrot-sliced
- 50 gr Shiitake mushrooms, 50 gr White mushrooms (optional)
Dipping sauce:
- 4 tbsp Dark soy sauce, 1 tsp grated Ginger, ½ tsp Chili flakes
- 1 tsp Rice vinegar, 1 tsp Brown sugar, 1 tsp Sesame oil
Marinade:
- 1 Pear & ½ Onion-puréed, 2 tbsp Brown sugar
- 4 medium Garlic cloves & 3 cm Ginger-grind
- 1 tbsp Vegetable oil, 2 Green onion-sliced
- 5 tbsp Dark soy sauce, 1 tbsp Sesame oil
- 1½ tsp ground Black pepper
Directions
- Mix all of dipping sauce ingredients well & then refrigerate until it's ready for use.
- Soak shiitake mushrooms in warm water until it's soften. Drain & squeeze out any excess water. Slice the shiitake & white mushroom; set it aside.
- Slice beef thinly against the grain; set it aside. Mix marinade ingredients in a bowl. Combine 3-4 tbsp of the marinade sauce with sliced onion & mushrooms; set it aside.
- Add beef into the rest of marinade sauce. Combining it well until all is covered with the marinade. Add in sliced onion & mushroom. Cover & keep it in the refrigerator for at least 2 hours, until overnight for a tougher cut of beef.
- Remove the beef, mushrooms & onion from the marinade. You can grill or just cook the beef in a frying pan if it’s not possible for grilling.
- Grilling: Lay beef separately in big aluminium grill plates. Lay sliced mushrooms, carrots & onion in another part of the plate. Place the plate on a preheated BBQ grill/oven over medium-high heat & cook until the beef evenly brown (3-5 minutes/side). When you want to grill it in the oven, you should place a shallow baking dish filled with water to accommodate the drippings.
- Pan frying: Cook sliced onion & mushroom in a frying pan over high heat. Add in the beef; cook for 5-10 minutes (until the meat is cooked). Stir in carrots; cook for a while.
- Place all in serving plates & sprinkle sesame seeds on top. Serve it with warm rice & the dipping sauce.
No comments:
Post a Comment