Search for a recipe on this Blog

Translate

Monday, November 26, 2012

Susu Kedelai Rumahan (Homemade Soy Milk)



In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)


Bahan
  • 150 gr Kacang kedelai putih/kekuningan, 1 st Garam     
  • 1,4 lt Air hangat (± 50° C), Air

Cara membuat
  • Cuci kedelai lalu rendam di air dingin selama 8-10 jam. Cuci kedelai beberapa kali lalu tiriskan.
  • Rebus kedelai ± 30 menit untuk mencegah bau langu & memudahkan pengelupasan kulit ari. Angkat, tiriskan & taruh kedelai di wadah berisi air dingin. Tunggu sampai kedelai mendingin. Ambil per 1 sm, remas2/gosok2 kedelai diantara tangan dng gerakan maju mundur hingga kulit terkelupas. Ulangi remasan2 utk sisa kedelai hingga min. 95%nya terkelupas. Siram wadah dng air, aduk2 kedelai dng gerakan memutar agar klt yg sdh dikelupas mengambang. Buang kulit, tiriskan.
  • Tuang kedelai ke blender bersama 700 ml air hangat. Penggunaan air hangat akan menghindari terjadinya rasa pahit pada hasil akhir susu. Blender dng kecepatan tinggi selama ± 5 menit. Raba hasilnya dengan 2 jari, harus terasa lembut, bila terasa masih kasar, blender lagi selama 1-2 menit. Letakkan saringan di atas panci lalu lapisi atasnya dengan selembar saringan keju/kain saring. Tuang  blenderan ke dalam saringan kain. Satukan ujung2 kain, putar ujungnya agar tak ada blenderan kedelai yang bocor. Peras keras beberapa kali dengan kedua tangan sampai semua ekstrak cairan keluar (saringan pertama ini yang baik untuk digunakan dalam proses pembuatan Tahu Sutra).
  • Ltkkan ampas kedelai di mangkuk & larutkan dng 700 ml air hangat. Tuang larutan ampas ke dalam blender, proses selama 5 menit. Ulangi prosedur penyaringan & pemerasan. Makin banyak & keras pemerasan, makin banyak pula nutrisi kedelai yang akan masuk ke dalam susu. Buang busa yang ada di permukaan susu. Simpan ampas kedelai karena dapat digunakan untuk hal lain nanti. Ampas kedelai (Okara) rendah lemak, berserat tinggi, mengandung protein, zat besi, calcium & vitamin B2. Ampas dapat digunakan bagi vegetarian sebagai pengganti ayam (klik pada link untuk melihat resep Nuggets Okara Vegetarian), untuk membuat kue, masker wajah atau untuk ditambahkan dalam pembuatan pupuk kompos.
  • Masukkan susu ½ penuh saja dalam panci karena susu kedelai memiliki kecenderungan mudah meluap & hangus. Masak di api sedang-kecil ± 20 menit. Aduk searah setiap 30 detik dengan sendok kayu (agar tdk ada endapan di dasar). Angkat busa & kulit yang terbentuk di susu. Masak sampai mendidih. Kecilkan api, beri garam, masak 10 menit. Aduk susu sesekali. Selama proses memasak, susu akan meluap beberapa kali. Saat ini terjadi, angkat panci dari api selama ± 30 detik lalu taruh lagi di atas api.
  • Angkat dari kompor, saring susu dengan saringan halus lalu biarkan mendingin sampai suhu ruang.
  • * Kalau anda ingin membuat susu kedelai dengan rasa tertentu, tambahkan pemanis atau perasa di saat 10 menit terakhir untuk meningkatkan aroma, misalnya ekstrak vanila/almond; madu/gula; sirup mocca/coklat; daun pandan/jahe, dll. Susu kedelai selain dapat diminum langsung, juga dapat digunakan sebagai bahan dasar pembuatan Kembang tahu (klik pada link untuk melihat resep Kembang Tahu Saus Jahe) maupun Tahu Sutra (klik pada link untuk melihat resep Tahu Sutra Rumahan)

Ingredients
  • 150 gr white/yellowish Soy beans, 1 tsp Salt
  • 1,4 lt warm Water (~ 50° C), Water

Directions
  • Wash soybeans & then oak in cold water for ~ 8-10 hours. Wash beans several times again & drain.
  • Boil beans for ~ 30 minutes to make it easier to remove the skins/husks & to get rid of the beany flavor. Remove from the heat; drain beans. Put it into a bowl with cold water inside. Wait until the beans chilled. Take 1 tbsp of beans; rub the soybeans vigorously between your hands with a back & forth motion until all skins have come off. Repeat the procedure for the rest of beans until at least 95% of skins have come off. Add water in a strong flow; stir beans in a circular motion, to cause the skins to float upwards. Discard the skins & drain beans.
  • Pour beans into the tube of an electric blender together with 700 ml of warm water. Warm water will avoid the little bitter taste in your final soy milk product. Process at high speed for 5 minutes. Rub the mixture between your fingers, it should feel smooth. If it feels grainy, process for 1-2 more minutes. Place a strainer lined by a very fine & strong cheese/muslin cloth (porous fabric) over a big pot; pour processed soy milk through the strainer. Collect all corner of the cloth to 1 end; twist it tightly at the opening to prevent the rough soy beans to flow/leak out. Squeeze hard several times using both hands to extract all of the soy milk out (this thick liquid from first soy milk pressing will give you the best result when you use it as the main ingredient to make Silken Egg Tofu).
  • Place pulp into a bowl & dilute with 700 ml of warm water. Pour pulp batch back into the blender, process for 5 minutes. Then continue with the straining & squeezing procedure. The more you squeeze the beans, the more nutrients will come out of it into your soy milk. Skim the foam in the soy milk away. Keep the pulp; it will be great for later uses. This pulp (Okara) is low in fat; high in fiber; contains protein, calcium, iron & riboflavin. It can be used as vegan chicken substitute (click on the link to see Vegan Okara Nuggets recipe), for making cookies or face masker & also useful as an addition to compost pile.
  • Fill a pot only half full with soy milk because it has the tendency to foam up & easily get burned. Cook soy milk over medium-low heat for 20 minutes. Stirring it constantly in 1 direction every 30 seconds using a wooden spoon (to make sure there is no soy milk stuck at the bottom). When there is foam & skin forming, skim it off. Cook until the milk boils rapidly. Turn down the heat to low, than add in salt & keep the pot on for ~ 10 minutes. Stir the milk once in a while. The soy milk will rise several times during cooking. When it happened, take the pot off of the stove for ~ 30 seconds & put it back afterwards.
  • Remove from the heat; strain the milk with a fine strainer & then let it cool down to room temperature.
  • * If you want to make soy milk with certain flavour, add the flavouring/sweeteners in the last 10 minutes to enchanted the flavor, such as a vanilla/almond extract; honey/sugar; mocha/chocolate syrup; pandan leaf; ginger, etc. You could just drink the Soy Milk or use it as the main ingredient to make Soy Bean Custard (click on the link to see Soy Bean Custard in Ginger & Sugar Syrup recipe) or Silken Egg Tofu (click on the link to see Homemade Silken Egg Tofu recipe).

2 comments:

  1. Hey Karin that was really Helpful. Thanks for sharing it :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ur welcome dear..thanks for visiting my blog..:) Have a great day there!

      Delete

Popular Posts

Followers