Search for a recipe on this Blog

Translate

Friday, April 9, 2021

Roti Pandan Santan Lembut (Soft Pandan Coconut Milk Bread)






In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)

Bahan

Adonan roti:

  • 440 gr Terigu serbaguna, 250 ml Santan
  • 6 gr Ragi instan, 70 gr Gula, 1 Telur besar
  • 1 st Garam, 57 gr Mentega-suhu ruang
  • Ekstrak Pandan secukupnya

Olesan adonan roti:

  • 1 Kuning telur+1 st Susu-aduk

Olesan roti setelah matang:

  • 1 st Madu+1 st Mentega cair-aduk

Isian (opsional):

Hiasan (opsional):

  • Biji wijen

 

Cara membuat

  • Campur santan, gula & ekstrak pandan di mangkuk. Aduk hingga gula larut. Aduk masuk telur lalu campurkan ragi. Diamkan beberapa menit. Masukkan terigu & garam di mangkuk besar. Aduk dengan spatula hingga garam tercampur. Tuangi sampuran santan. Aduk adonan hingga membentuk gumpalan. Kikis semua sisi mangkuk, termasuk dasarnya agar yakin semua bahan tercampur dengan rata. Adonan ini sedikit lengket tapi akan mudah untuk diuleni dengan tangan.
  • Taruh adonan di permukaan kerja & uleni (lipat, tekan & gilas ke satu arah) hingga membentuk adonan lebih halus. Letakkan separuh mentega di tengah adonan. Remas2 & uleni terus hingga mentega menyatu di adonan. Beri sisa mentega, adoni lagi hingga adonan lembut, kalis & tidak lengket (lakukan test windowpane). Bulatkan adonan & taruh di mangkuk yang sudah sedikit diminyaki. Tutupi, biarkan adonan hingga mengembang 2Xnya di lokasi yang hangat (1-1½ jam).
  • Kempiskan adonan untuk membuang gasnya lalu letakkan di permukaan kerja. Bulatkan adonan & bagi menjadi 8-16 potong yang sama banyak. Banyaknya potongan tergantung dari bentuk roti yang akan dibuat. Untuk membuatnya jadi roll pandan semua, bagi adonan menjadi 16 atau jika anda akan memanggangnya di 2 loyang roti tawar, bagi menjadi 8. Saya memanggang di 1 loyang roti tawar (cukup untuk 4 iris roti sobek) & 1 loyang bulat kecil (untuk 8 roll). Jadi saya membagi adonan menjadi 2 potongan besar. Lalu 1 adonan besar saya bagi menjadi 4 & adonan besar kedua saya potong menjadi 8.
  • Bulatkan semua potongan adonan. Tutupi dengan plastik/serbet lalu diamkan selama 10 menit. Sementara itu, alasi loyang dengan kertas roti. Ulasi sisi2 loyang dengan minyak. Sisihkan.
  • Membentuk adonan: Kerjakan adonan satu persatu, tutupi sisanya agar tak kering. Minyaki sedikit permukaan kerja.
    • Untuk membuat pandan roll: Kempiskan adonan & bentuk menjadi lingkaran kecil dengan tangan. Angkat adonan & bentuk menjadi bola dengan cara melipat tepi2 adonan ke arah bawah hingga didapatkan bola yang permukaannya lebih kencang. Cubit/tekan bersama sisi2 sambungannya untuk merekatkan di bagian bawah. Letakkan di permukaan kerja lalu lingkupi bola di bawah tangan, putar2kan adonan untuk mendapatkan bola yang bagus.
    • Untuk membuat roti sobek: Kempiskan adonan & bentuk menjadi lonjong & panjang. Pastikan ukuran sisi pendeknya sedikit lebih kecil dari sisi pendek loyang yang dipakai. Gulung adonan dimulai dari ujung salah satu sisi pendeknya. Cubit2 sambungannya untuk merekatkan. Jika anda hendak memberi isian roti, ulasi bagian tengah adonan dengan selai sebelum digulung.
  • Taruh adonan di loyang, dengan sisi sambungan menghadap bawah. Tutup loyang lalu lakukan prosedur yang sama untuk sisa adonan. Pastikan anda memberi jarak yang cukup diantara adonan karena akan mengembang. Tutup loyang dengan plastik lalu simpan di tempat hangat & biarkan hingga adonan mengembang 2 kalinya selama 40-60 menit.
  • Panaskan oven 18C, nyalakan api atas & bawah. Pasang rak oven di sepertiga bagian bawah. Ulas permukaan adonan dengan telur+susu. Taburi wijen. Panggang 18-20 menit. Angkat dari oven. Ulas permukaan roti dengan mentega madu. Diamkan 10 menit, keluarkan dari loyang. Letakkan di rak kawat sampai mendingin. Untuk memberi isian pada roti roll pandan (opsional): masukkan selai di piping bag. Balik posisi roti, buat lubang di tiap roll dengan sumpit & putar2 untuk memberi ruang bagi isian di dalam roti. Semprotkan selai di piping bag ke dalamnya.

 

Ingredients

Bread Dough:

  • 440 gr All purpose flour, 250 ml Coconut milk
  • 6 gr Instant yeast, 70 gr Sugar, 1 Large Egg
  • 1 tsp Salt, 57 gr Butter-soften, Pandan extract

Egg wash:

  • 1 Egg yolk+1 tsp milk-mix

Brushing:

  • 1 tsp Honey+1 tsp melted Butter-mix

Filling (optional):

Garnish (optional):

  • Sesame seed

 

Instructions

  • In a bowl, combine the coconut milk, sugar & pandan extract. Mix until the sugar dissolved. Stir in the egg & then mix in yeast. Let it all sit for few minutes. Put flour & salt in a big bowl. Using a spatula, stir until the salt is evenly distributed. Pour in the coconut milk mixture. Stir dough until it formed a lump. Scrape all sides of the bowl, including the bottom, to make sure you’ll bring all ingredients in. The dough will be a bit sticky but it will be easy to knead by hand.
  • Put dough on a working surface & knead (fold the dough, press & roll it in one direction) until it forms a smoother dough. Put in half of the butter in the middle part of dough. Squeeze & knead continuosly until the butter incorporated. Add in the rest of the butter & knead until the dough is soft, smooth, elastic & not sticky (do the windowpane test). Round & then put dough in a lightly greased bowl. Cover & let it proof in a warm environment until doubled in size (1-1½ hours).
  • Degas the dough & then put it in your working surface. Round the dough & divide it into 8-16 equal pieces. It depends on the shape of bread you want to make later on. To make it all as pandan rolls, divide dough into 16 pieces or if you want to bake it in 2 loaf pans, divide dough into 8 pieces. For this recipe I‘ve baked the dough in 1 loaf pan (enough for 4 slices of pull apart loaf) & 1 small round pan (enough for 8 rolls). So first I divide the dough into 2 big pieces. Slice 1 piece into 4 & the other into 8.
  • Round all dough pieces. Cover them with plastic wrap/clean cloth & let them sit for 10 minutes. Meanwhile, line your pan with parchment paper. Grease all of the pan sides; set it aside.
  • Shaping the dough: Working with 1 dough pieces at a time; cover the rest to prevent from drying out. Lightly grease your working surface.
    • To make pandan rolls: Using your hand, deflate 1 ball to form a small cylinder. Lift the dough up & shape it into a ball by pulling down on the edges until you’ve got a tighter ball. Pinch the edges to seal the seam on the bottom. Put it on the working surface then rolling the dough under your hand to get a nice round ball.
    • To make a pull apart loaf: Flatten each ball into a long oblong shape. Make sure the shorter side of flattened dough is a bit smaller than your pan shorter side. Roll dough up, starting from 1 of the short edge to form it like a log. Pinch the edges neatly. If you want to put filling for this loaf, spread the jam along the middle part of dough before you roll it up.
  • Arrange dough on the baking pan; seam side down. Cover shaped dough & do the same procedure with the rest of the dough. Make sure that you give enough space between each dough since it will rise. Cover with plastic wrap & let it proof in a warm place to allow the dough to doubled in size (40-60 minutes).
  • Preheat oven to 18C; turn the upper & lower heat on. Place oven rack in the lower third of the oven. Gently brush the dough top with egg wash. Sprinkle with enough sesame seeds (optional). Bake for 18-20 minutes. Remove from the oven. Brush the bread surface with honey+melted butter. Let it sit for 10 minutes & then remove bread from the pan. Put it in a wire rack to slightly cool down. To fill up the rolls with jam (optional): put jam in a piping bag. Turn the bread over. Using a chopstick/other stick, make a hole on each rolls. Swirl it around to create space for the filling inside. Then pipe the jam from the piping bag to fill it up.

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

Followers