Search for a recipe on this Blog

Translate

Thursday, June 25, 2020

Roti Madu & Wijen Hitam (Honey & Black Sesame Bread)




In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)


Bahan (untuk 2 roti ukuran sedang)
  • 400 gr Terigu serbaguna+ekstra, 4 sm Madu, 1 Telur
  • 1 st Garam, 150 ml Susu hangat+100 ml Air hangat
  • 2 sm Minyak sayur+ekstra, 1½ st Ragi instan
  • 2-3 sm Mentega-lelehkan untuk ulasan dalam roti
Bubuk wijen hitam:
  • 3 sm Wijen hitam, 3 sm Gula
Olesan adonan luar:
  • 1 Kuning telur+2 st Susu+sejumput Vanili

Cara membuat
  • Masukkan terigu, ragi, garam di mangkuk. Aduk hingga tercampur rata. Beri madu, minyak & telur. Aduk rata. Tuangi air & susu sedikit2 sambil diaduk. Keruk semua sisi mangkuk, termasuk dasarnya untuk memastikan semua bahan tercampur rata. Tepungi permukaan kerja & tangan. Letakkan adonan di permukaan kerja lalu uleni sampai tidak terlalu lengket & lembut.
  • Ulasi mangkuk dengan minyak yang cukup banyak. Bulatkan adonan lalu bagi menjadi 2. Bulatkan lagi keduanya lalu letakkan di dalam mangkuk. Guling2kan adonan agar tersaput rata dengan minyak. Tutupi mangkuk & biarkan hingga mengembang 2X nya (± 1 jam).
  • Sementara itu, sangrai wijen hitam di pan dengan api sedang sambil terus diaduk hingga wangi. Keluarkan dari pan & biarkan mendingin. Masukkan ke blender bersama gula lalu blender hingga menjadi bubuk. Sisihkan.
  • Tepungi permukaan kerja, rolling pin & tangan. Letakkan 1 adonan di permukaan kerja & tutupi adonan satunya hingga adonan pertama selesai dibentuk. Gilas adonan menjadi persegi. Ulas rata permukaannya dengan mentega cair sampai ± 1 cm dari tepiannya. Taburi merata dengan setengah dari jumlah bubuk wijen. Gulung adonan dimulai dari salah satu sisi panjangnya. Letakkan adonan di pan panggang lebar beralas kertas perkamen. Belah (potong memanjang) adonan di tengah menjadi dua dengan pisau tajam yang sudah sedikit diminyaki. Kepang kedua belahan itu sesuai selera dengan sisi yang dipotongnya menghadap ke atas. Lalu bentuk kepangan secara melingkar. Tekan/press kedua potongan tersebut untuk merekatkan ujung2nya, lalu lipat ke bawah. Ulangi proses ini dengan adonan yang satunya atau anda juga dpt membentuknya sesuai selera. Tutupi adonan longgar saja dengan serbet atau plastik wrap yang sudah diminyaki & biarkan hingga mengembang selama 30-45 menit.
  • Panaskan oven 200°C, pasang rak oven di sepertiga bagian bawah oven. Ulasi adonan dengan bahan olesan. Panggang selama 20-25 menit. Tudungi adonan dengan aluminium foil di 8-10 menit terakhir untuk mencegahnya dari gosong. Keluarkan roti dari oven & letakkan di rak kawat. Biarkan hingga sedikit mendingin (~ 10 menit ) sebelum dipotong.

Ingredients (for 2 medium size breads)
  • 400 gr All-purpose Flour+extra, 4 tbsp Honey, 1 Egg
  • 1 tsp Salt, 150 ml warm Milk+100 ml warm water
  • 2 tbsp Vegetable oil+extra, 1½ tsp Instant yeast
  • 2-3 tbsp Butter-melted for brushing
Black sesame powder:
  • 3 tbsp Black sesame seeds, 3 tbsp Sugar
Egg wash:
  • 1 Egg yolk+2 tsp Milk+pinch of Vanilla

Instructions
  • In a bowl, put the flour, yeast & salt; mix until everything is evenly distributed. Add in honey, oil & egg; stir to combine it well. Pour in water & milk, a little at a time; give a good stir. Scrape all sides of the bowl, including the bottom, to make sure you bring all ingredients in. Flour your working surface & hand. Transfer the dough into the working surface & knead the dough until it’s not too sticky & smooth.
  • Generously greased a bowl with oil. Round the dough & divide it into 2. Round them again & then put dough balls in the bowl. Roll the dough to coat it all over with oil. Cover the bowl & let it proof for 1 hour to allow it to doubled in size.
  • Meanwhile, roast sesame seeds in a pan over medium heat until fragrant; stir the seeds continuously while you roast. Remove from the pan & let it cool down. Put seeds in a blender together with the sugar & then pulse to pulverize it. Set it aside.
  • Dust your working surface, hands & rolling pin. Put 1 of the dough in a working surface & cover the other until the first dough had been shaped. Roll out the dough into a rectangle. Spread the top evenly with melted butter, leaving a border of ~1 cm all the way around. Sprinkle the surface all over with half of the sesame-sugar powder. Starting from one of the long edges, roll up the dough. Place dough on a baking sheet lined with baking paper. Cut the roll in half lengthwise with a slightly oiled sharp knife. Braid the strands with the cut sides facing up. Then wrapped/roll braided dough. Pinch the ends & tuck them under to seal. Repeat the process with the other dough or you could form it into any shape you desire. Cover the dough loosely with a towel/greased plastic wrap & let it sit to rise for 30-45 minutes.
  • Preheat the oven to 200°C, put the oven rack in the lower third of the oven. Brush dough with egg wash. Bake in the oven for 20-25 minutes. Cover the bread with a foil tent in the last 8-10 minutes to prevent over-browning. Remove the bread from oven & put it in a wire rack. Let it slightly cool down (~10 minutes) before slicing.

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

Followers