Search for a recipe on this Blog

Translate

Tuesday, May 19, 2020

Star Ring Pizza






In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)


Bahan
Dasar pizza:
  • 345 gr Tepung protein tinggi+ekstra
  • 240 ml Air hangat, 2 sm Olive oil
  • 1½ st Ragi instant, 1 st Garam, 1 st Gula
Topping: (apa saja yg disukai utk pizza)
  • 3-4 sm Saus pesto basil/saus Pizza, Keju serut
  • 4 Tomat cherry & 4 bola2 mini Mozzarella-belah
  • 8 st Cream cheese/Keju ricota, sejumput Oregano
  • 4 Olive hijau & 4 Olive hitam-belah
  • Sosis/Daging asap-iris2, sejumput Garam
  • Biji pinus, Biji wijen, sejumput Lada hitam bubuk
Ulasan:
  • 1 Kuning telur+1 st Air-aduk
Hiasan:
  • Daun basil segar

Cara membuat
  • Campur rata terigu, ragi, garam & gula di mangkuk. Aduk masuk olive oil. Tuangi air lalu aduk sampai adonan halus & tercampur rata. Istirahatkan adonan 5 menit. Tepungi tangan lalu uleni adonan selama ± 5 menit. Tutup adonan & istirahatkan selama 20-30 menit.
  • Sementara itu, panaskan oven 180° C, letakkan rak oven di bagian tengah oven. Taruh adonan di atas selembar kertas perkamen yang lebar. Tepuk & gilas adonan untuk membentuk lingkaran sebesar 30 cm. Pindahkan kertas & adonan ke atas pan panggang. Taruh telungkup mangkuk berukuran sedang di atas bagian tengah dari lingkaran. Tekan mangkuk sedikit saja, agar meninggalkan bekas di permukaan adonan (jangan terlalu dalam). Dengan pisau tajam, potong lingkaran dalam itu menjadi 8 bagian sama besar, untuk membentuk bintang.
  • Ulasi permukaan adonan yang tidak dipotong (di luar bagian bintang), sampai ± 1 cm sebelum tepian luar dengan saus pesto/pizza. Taruh sesendok cream cheese/ricota di sisi dekat perbatasan bintang, kira2 di bagian tengah dari dasar bintang tersebut. Beri sepotong sosis/daging asap di atasnya. Ambil sisi ujung bintang, lalu tarik melipat melewati isianm ke arah luar lingkaran. Tekan ujung bintang dengan adonan di tepi lingkaran untuk merekatkannya. Lipat sisi terluar dari lingkaran ke arah dalam & tekan bersama adonan di dalam untuk membentuk lingkaran yang rapi (opsional). Atur sisa topping sesuai selera.
  • Ulasi permukaan adonan dengan kuning telur. Taburi dengan garam, lada hitam, oregano, wijen & kacang pinus. Panggang selama 25-30 menit atau sampai kuning kecokelatan & matang. Keluarkan dari oven & hiasi dengan daun basil segar.
  • Resep untuk membuat sendiri saus pestonya, silakan klik pada link: Saus Pesto Daun Basil


Ingredients
Crust:
  • 345 gr Bread flour+extra, 1 tsp Sugar
  • 240 ml warm Water, 2 tbsp Olive oil
  • 1½ tsp Instant yeast, 1 tsp Salt
Topping: (any topping you fancy in a pizza)
  • 3-4 tbsp Basil Pesto/Pizza sauce, Shredded cheese
  • 4 Cherry tomatoes & 4 mini Mozzarella balls-halved
  • 4 Green olives & 4 Black olives-halved, Pine nuts
  • 8 tsp Cream cheese/Ricota cheese, Sesame seeds
  • Sausage/Smoked beef-sliced, pinch of Oregano
  • a pinch of Salt & ground black Pepper
Brushing:
  • 1 Egg yolk+1 tsp Water-mixed
Garnish:
  • fresh Basil leaves

Directions
  • In a bowl mix the flour, yeast, salt & sugar. Stir in the olive oil. Pour the water & the stir until the dough smooth & it combined well. Let the dough rest for 5 min. Flour your hand & knead the dough for ~ 5 min. Cover the dough & let rise in the bowl for 20-30 minutes.
  • Meanwhile, preheat the oven to 180° C, put the oven rack in the middle shelf of the oven. Put the dough in a large parchment paper. Pat & roll the dough to make 30 cm round crust. Transfer the paper with the dough on top onto a baking sheet. Place a medium-sized bowl upside down in the centre of the circle; press the bowl a bit, just to leave a mark on the dough surface (not to deep). Using a sharp knife, make 4 traversal cuts into the centre circle to form the star.
  • Spread the pesto/pizza sauce evenly on the dough uncut part of the surface (outside of the star); leave ~ 1 cm border all away around the circle. Spoon & arrange Cream cheese/Ricota close to the star border, in the middle part of each star base. Top with a slice of sausage/smoked beef. Pick up the tip of centre star, fold it over the filling towards the circle outer edge; press the tip of the star with the dough on the outer circle edge to stick it together. Fold the outer edge of pastry inwards & press it with the the inner dough together to form a wreath (optional). Arrange the other topping as you desire.
  • Brush the surface with the egg yolk; sprinkle with enough salt, black pepper, oregano, sesame seeds & pine nuts. Bake for 25-30 minutes or until golden brown & cooked through. Remove from the oven & garnish the pizza with fresh basil leaves.
  • For the recipe on how to make a homemade pesto sauce, please click on the recipe: Basil Pesto Sauce

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

Followers