Search for a recipe on this Blog

Translate

Thursday, May 31, 2012

Sate Ayam Ponorogo (Chicken Satay à la Ponorogo)


In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)


Bahan
  • 500 gr Fillet Ayam-iris kecil2, 1 Jeruk limau, 2 Daun Jeruk
  • 1 Sereh & 1 cm Lengkuas-geprek3 sm Gula jawa+3 sm Air
  • 2 sm Kecap manis, 2 sm Minyak Ayam *, Minyak goreng
  • Tusukan sate
Haluskan:
  • 5 Bawang merah,  Bawang putih4½ st Jintan, 2 cm Kunyit
  • 1 st Ketumbar & 4 Kemiri-sangrai3 cm Jahe, 2 st Garam
Bumbu kacang:
  • 3 Kemiri & 300 gr Kacang-sangrai, 50 gr Gula jawa2 Cabai
  • 1 st Garam, 300 ml Air2 Daun jeruk-iris21 cm Kencur
  • 2 sm Kecap manisCabai rawit (opsional)
Pelengkap:

Cara membuat
  • Tumis bumbu hls, lengkuas, daun jeruk & sereh sampai harum. Masukkan ayam, aduk, masak ½ matang. Simpan di kulkas minimal 1 jam.
  • Bumbu kacang: Haluskan kacang & bahan lain kecuali kecap & air. Beri kecap & air. Masak sampai mendidih. Angkat lalu kucuri air jeruk limau.
  • Larutkan gula jawa dng air. Campur kecap dng 1 sm minyak ayam. Tusuk ayam di tusukan sate, celup dilarutan gula, beri kecap lalu bakar, ulangi proses utk sisi satunya. Bakar hingga matang.
  • Campur bumbu kacang dng minyak ayam. Sajikan sate dng bumbu kacang dan lontong kmd taburi bawang goreng.
  • Untuk membuat minyak ayam, lihat resep Minyak AyamUtk membuat lontong, lihat juga resep Lontong

Ingredients
  • 500 gr Chicken fillet-small sliced1 Kaffir lime, Frying oil
  • 1 Lemongrass & 1 cm Galangal-bruised, 2 tbsp Chicken Oil*
  • 3 tbsp Coconut sugar+3 tbsp Water2 Kaffir lime leaves
  • 2 tbsp sweet Soy sauce, Wooden skewers
Grind into a paste:                                                
  • 5 Shallots, 4 Garlic cloves2 cm Turmeric, ½ tsp Cumin
  • 1 tsp Coriander & 4 Candlenuts-toasted3 cm Ginger
  • 2 tsp Salt
Peanuts sauce:
  • 2 tbsp sweet Soy sauce, 2 Kaffir lime leaves-thinly sliced
  • 50 gr Coconut sugar, 2 Red chilies1 cm Lesser galangal
  • 300 gr Peanuts & 3 Candlenuts-toasted, 300 ml Water
  • 1 tsp Salt, 4 Birds eye chilies (optional)
Complements:

Directions
  • Sauté spices paste, galangal, kaffir lime leaves & lemon grass until fragrant. Put in chicken; stir until the chicken half cooked. Set it in the refrigerator for min. 1 hour.
  • Peanut sauce: Grind peanuts & other sauce ingredients (in exception of soy sauce & water). Stir in sweet soy sauce & water. Cook until the sauce is boiling. Remove from the heat & then stir in kaffir lime juice.
  • Dissolve coconut sugar in water; set asideCombine sweet soy sauce with chicken oil; set aside. 
  • Thread chicken onto the skewers, leave the lower part empty. Basting the chicken with coconut sugar mixture & then with sweet soy sauce. Grill the chicken, repeat the basting process for the other side, grill until the meat is evenly browned on both sides & cooked through.
  • Combine the peanut sauce with the rest of chicken oil. Serve the chicken satay with peanut sauce & compressed rice cake. Sprinkle with fried shallot/onion.
  • For making the Chicken Oil, see Chicken Oil recipe. For making a compressed rice cake, see Rolled & Compressed Rice Cakes recipe

Lontong (Rolled & Compressed Rice Cakes)






In Indonesian & English

Membuat Lontong Tradisional Dengan Daun Pisang
Bahan
- 200 gr Beras-cuci, ½ st Garam         - 2 Daun Pandan, Daun2 pisang-ptg2 selbr 25 cm
- 2 Daun salam, Air secukupnya

Cara membuat
Bentuk potongan2 daun pisang menjadi silinder memanjang berdiameter ± 15 cm (sisi daun yg berwarna gelap menghadap dlm). Semat salah satu sisinya dng tusuk gigi/lidi.
Masak beras dng pandan, daun salam, garam air (sebanyak 2 cm di atas muka nasi) sampai air terserap. Buang pandan & salam. Tumbuk2 sedikit dng penghls kentang/mortar. Mskkan nasi aron ke selongsong2 daun pisang sampai ± ¾ tinggi selongsong. Padatkan, semat sisi yg satu lagi dng tusuk gigi/lidi.
Mskkan lontong dng posisi berdiri dlm panci tinggi, beri air hingga terendam, masak ± 1½-2 jam, tambah air pns bila air berkurang (masak dng pressure cooker selama ± 45 mnt).
Keluarkan lontong dari panci. Biarkan mendingin dlm posisi berdiri seblm dipotong & dihidangkan.

Membuat Lontong Dengan Beras Bungkus Plastik Khusus
Pastikan anda membeli beras dalam bungkusan yang memang dikemas dng plastik khusus yg dapat digunakan utk proses pemasakan/tidak berbahaya bagi kesehatan. Saya kurang tahu, tapi mungkin beras bungkusan jenis ini juga bisa dibeli di supermarket di Indonesia. Saya sertakan contoh fotonya di postingan ini. Tolong jangan membungkusnya sendiri dengan plastik lembaran biasa karena plastik biasa tsb akan mengeluarkan zat beracun bagi tubuh saat dipanaskan. Bila anda tidak bisa mendapatkan beras yg memang sdh dibungkus dlm plastik khusus tsb, lebih baik anda membuat lontong dng daun pisang saja walaupun agak merepotkan didalam proses pembuatannya.

Bahan
- 2 bungkus Beras plastik1 st Garam      - 3 Daun Pandan (opsional) *
- 2 Daun salam, Air secukupnya                 - ½ Daun pisang-potong2 (opsional) *

Cara membuat
Blender daun pandan & 200 ml air. Saring air pandannya ke dlm wadah & sisihkan.
Cara 1: Masukkan bungkusan2 beras, garam, air pandan, daun salam & potongan2 daun pisang ke dalam panci yang cukup tinggi. Tuangi air yg cukup banyak utk merendam semuanya. Masak selama ± 1½-2 jam, tambahair panas bila air di panci berkurang. 
Cara 2: Masukkan bungkusan2 beras, garam, air pandan, daun salam & potongan2 daun pisang ke dalam rice cooker. Tuangi air hingga ketinggian ± 3/4 dari tinggi rice cooker ukuran besar. Masak selama ± 1-1½ jam.
Keluarkan lontong dari panci/rice cooker & biarkan mendingin sebelum dipotong2 & dihidangkan.
* Penggunaan air pandan & potongan daun pisang ditujukan agar didapatkan warna kehijauan & wangi dari daun2an tsb seperti bila membuat lontong dng daun pisang.

Lontong enak disajikan antara lain bersama dng: (Untuk resepnya, klik pada link di bawah ini)

Making Traditional Rolled & Compressed Rice Cakes with Banana Leaves

Ingredients
- 200 gr Long grain rice-washed          - Banana leaves-cut into 25 cm wide pcs
- ½ tsp Salt, 1 Pandan leaf                  - 2 Bay leaves, enough Water

Directions
Roll each piece leaf length wise into a cylinder with a diameter ± 15 cm (the green shiny side in). Secure one of the end with a toothpick.
Cook rice with pandan leaf, bay leaves, salt & water (the water should be 2 cm above the rice surface leveluntil the water sucked out by the riceDiscard all leavesMash the rice a bit with a potato masher/mortar. Fill out each banana roll with rice until ¾ full. Pressing a bit to compact the rice; secure the other end with toothpicks.
Put the rice rolls into a deep pot in standing position. Pour enough water to cover the rolls all the way to the top. Cook for ± 1½-2 hour, pour more hot water if the water level reduced (you can also cook them with a pressure cooker for ~ 45 minutes).
Take the rice cake out from the pot. Let it cool down in standing position before slicing & serving.

Making Compressed Rice Cakes with Boil-in-Bag Rice

 Ingredients
- 2 bags of Boil-in-Bag Rice1 tsp Salt      - 3 Pandan leaves (optional) *
- 2 Bay leaves, enough Water                       - ½ Banana leaf-cut (optional) *

Directions
Process the pandan leaves & water with food processorStrain off the pandan water into a cup set aside.
1st alternatives: Put the Boil-in-Bag rice, salt, pandan water, bay leaves & banana leaf pieces into a deep pot. Pour in enough water to cover the bags & all leaves. Cook for ~ 1½-2 hours; pour more hot water if the water level reduced
2nd alternatives: Put the Boil-in-Bag rice, salt, pandan water, bay leaves & banana leaf pieces into a big size rice cooker. Pour in water until 2/3 of the rice cooker height. Cook for 1-1½ hours.
Take the rice cake out from the pot/rice cooker. Let it cool down before slicing & serving.
* Use the banana leaf pieces & pandan water if you want to get the fragrant & a nice light green color like the original banana leaves wrapped rice cake.

Serve this Rolled & Compressed Rice Cakes together with some main dish such as: (For the recipe please click on the links)
Vegetables in coconut broth Medan styleChicken & Eggs Braised in Coconut GravyClassic Indonesian Chicken SoupVegetables & Tempeh StewBetawi Style Chayote StewChayote StewSour Black Beef SoupChicken Satay àla PonorogoPadangnese Spicy SatayBeef Skin Crackers in Spicy Sauce.

Popular Posts

Followers