Search for a recipe on this Blog

Translate

Saturday, May 15, 2021

Ayam Goreng Mayonnaise Pedas (Spicy Fried Mayonnaise Chicken)



In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)

Bahan

Untuk ayam:

  • 450 gr (2 buah) Fillet belahan dada ayam-iris2
  • 1 st Bawang putih bubuk, 2 sm Mayonnaise
  • 1 st Paprika, ½ tsp Basil kering, ½ st Garam
  • ½ st Thyme kering (Ketumbar bubuk)
  • ½ st Lada hitam bubuk

Pelapis: campur semua

  • 75 gr Maizena+50 gr Terigu, ½ st Garam
  • ½ st Lada hitam bubuk

Saus Mayonnaise:

  • 6 sm Mayonnaise, ¼ st Bawang putih bubuk
  • ½ sm Saus tomat, 1 sm Saus sambal
  • 1½ sm Madu, 1 st Air nipis, ½ st Garam

Bahan lain:

  • 25 gr Bawang merah/Bawang bombay iris
  • 1-2 Cabai-iris, ½ st Kaldu ayam bubuk
  • 1 sm Mentega/Margarin, Minyak goreng

Hiasan: opsional

  • Bihun beras/jagung goreng garing
  • Biji wijen hitam, 1 Daun bawang-iris

 

Cara membuat

  • Taruh semua bumbu bahan ayam & mayonnaise di mangkuk & campur rata. Masukkan ayam lalu aduk hingga tersaput rata dengan bumbu. Tutup & diamkan ayam selama 15-30 menit.
  • Sementara itu buat saus mayonnaise: Masukkan semua bahan saus di mangkuk lain. Campur hingga menyatu rata & sisihkan. Tumis irisan bawang merah/bombay dengan mentega/margarin & 1 sm minyak sampai kuning kecokelatan. Masukkan cabai iris & kaldu bubuk. Tumis hanya sampai cabai layu. Angkat dari api & tuangkan ke mangkuk saus mayo. Aduk rata & sisihkan.
  • Lumuri ayam dengan campuran tepung hingga tersaput rata. Goreng di minyak panas dengan api sedang sampai matang & kuning kecokelatan. Angkat & taruh di kertas penyerap minyak.
  • Sebelum disajikan, campur ayam dengan saus mayonnaise hingga rata. Atur bihun garing di piring saji. Taruh ayam di atasnya. Taburi dengan biji wijen & irisan daun bawang.


Ingredients

For the chicken:

  • 450 gr-2 Chicken breast halves fillet-sliced
  • 1 tsp Garlic powder, 2 tbsp Mayonnaise
  • 1 tsp Paprika, ½ tsp dried Basil, ½ tsp Salt
  • ½ tsp dried Thyme (ground Coriander)
  • ½ tsp ground Black pepper

Coating: mix everything well

  • 75 gr Corn starch+50 gr Flour, ½ tsp Salt
  • ½ tsp ground Black pepper

Mayonnaise sauce:

  • ½ tsp Salt, 1½ tbsp Honey, 1 tsp Lime juice
  • 6 tbsp Mayonnaise, 1 tbsp Chili sauce
  • ½ tbsp Tomato ketchup, ¼ tsp Garlic powder

Other ingredients:

  • 25 gr sliced Onion/Shallot, 1-2 Chili-sliced
  • ½ tsp Chicken broth powder, Cooking oil
  • 1 tbsp Butter/Margarine

Garnish: optional

  • Crunchy fried Rice/Corn vermicelli
  • Black sesame seeds, 1 Green onion-sliced

 

Directions

  • In a bowl, put all of chicken seasonings & mayonnaise; stir to combine it well. Add in sliced chicken & then mix it well with the seasoning. Cover & marinate the chicken for 15-30 minutes.
  • Meanwhile, make the mayonnaise sauce: Put all of the mayonnaise sauce ingredients in another bowl. Stir to combine it well & then set it aside. Sautè sliced onion with butter & 1 tbsp of oil until golden brown. Add in sliced chili & chicken broth powder. Sautè just until the chili wilts. Remove from the heat & put it into the mayonnaise sauce bowl. Stir to combine & set it aside.
  • Roll chicken slices in the flour mix to coat them completely. Fry in hot oil over medium heat until it‘s done & golden brown. Remove from the heat & then drain in paper towel.
  • Right before serving, mix the chicken with mayonnaise sauce to coat it well. Arrange crunchy fried vermicelli in the serving plate. Place chicken on top. Sprinkle with some black sesame seeds & sliced green onion.

Friday, April 9, 2021

Roti Pandan Santan Lembut (Soft Pandan Coconut Milk Bread)






In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)

Bahan

Adonan roti:

  • 440 gr Terigu serbaguna, 250 ml Santan
  • 6 gr Ragi instan, 70 gr Gula, 1 Telur besar
  • 1 st Garam, 57 gr Mentega-suhu ruang
  • Ekstrak Pandan secukupnya

Olesan adonan roti:

  • 1 Kuning telur+1 st Susu-aduk

Olesan roti setelah matang:

  • 1 st Madu+1 st Mentega cair-aduk

Isian (opsional):

Hiasan (opsional):

  • Biji wijen

 

Cara membuat

  • Campur santan, gula & ekstrak pandan di mangkuk. Aduk hingga gula larut. Aduk masuk telur lalu campurkan ragi. Diamkan beberapa menit. Masukkan terigu & garam di mangkuk besar. Aduk dengan spatula hingga garam tercampur. Tuangi sampuran santan. Aduk adonan hingga membentuk gumpalan. Kikis semua sisi mangkuk, termasuk dasarnya agar yakin semua bahan tercampur dengan rata. Adonan ini sedikit lengket tapi akan mudah untuk diuleni dengan tangan.
  • Taruh adonan di permukaan kerja & uleni (lipat, tekan & gilas ke satu arah) hingga membentuk adonan lebih halus. Letakkan separuh mentega di tengah adonan. Remas2 & uleni terus hingga mentega menyatu di adonan. Beri sisa mentega, adoni lagi hingga adonan lembut, kalis & tidak lengket (lakukan test windowpane). Bulatkan adonan & taruh di mangkuk yang sudah sedikit diminyaki. Tutupi, biarkan adonan hingga mengembang 2Xnya di lokasi yang hangat (1-1½ jam).
  • Kempiskan adonan untuk membuang gasnya lalu letakkan di permukaan kerja. Bulatkan adonan & bagi menjadi 8-16 potong yang sama banyak. Banyaknya potongan tergantung dari bentuk roti yang akan dibuat. Untuk membuatnya jadi roll pandan semua, bagi adonan menjadi 16 atau jika anda akan memanggangnya di 2 loyang roti tawar, bagi menjadi 8. Saya memanggang di 1 loyang roti tawar (cukup untuk 4 iris roti sobek) & 1 loyang bulat kecil (untuk 8 roll). Jadi saya membagi adonan menjadi 2 potongan besar. Lalu 1 adonan besar saya bagi menjadi 4 & adonan besar kedua saya potong menjadi 8.
  • Bulatkan semua potongan adonan. Tutupi dengan plastik/serbet lalu diamkan selama 10 menit. Sementara itu, alasi loyang dengan kertas roti. Ulasi sisi2 loyang dengan minyak. Sisihkan.
  • Membentuk adonan: Kerjakan adonan satu persatu, tutupi sisanya agar tak kering. Minyaki sedikit permukaan kerja.
    • Untuk membuat pandan roll: Kempiskan adonan & bentuk menjadi lingkaran kecil dengan tangan. Angkat adonan & bentuk menjadi bola dengan cara melipat tepi2 adonan ke arah bawah hingga didapatkan bola yang permukaannya lebih kencang. Cubit/tekan bersama sisi2 sambungannya untuk merekatkan di bagian bawah. Letakkan di permukaan kerja lalu lingkupi bola di bawah tangan, putar2kan adonan untuk mendapatkan bola yang bagus.
    • Untuk membuat roti sobek: Kempiskan adonan & bentuk menjadi lonjong & panjang. Pastikan ukuran sisi pendeknya sedikit lebih kecil dari sisi pendek loyang yang dipakai. Gulung adonan dimulai dari ujung salah satu sisi pendeknya. Cubit2 sambungannya untuk merekatkan. Jika anda hendak memberi isian roti, ulasi bagian tengah adonan dengan selai sebelum digulung.
  • Taruh adonan di loyang, dengan sisi sambungan menghadap bawah. Tutup loyang lalu lakukan prosedur yang sama untuk sisa adonan. Pastikan anda memberi jarak yang cukup diantara adonan karena akan mengembang. Tutup loyang dengan plastik lalu simpan di tempat hangat & biarkan hingga adonan mengembang 2 kalinya selama 40-60 menit.
  • Panaskan oven 18C, nyalakan api atas & bawah. Pasang rak oven di sepertiga bagian bawah. Ulas permukaan adonan dengan telur+susu. Taburi wijen. Panggang 18-20 menit. Angkat dari oven. Ulas permukaan roti dengan mentega madu. Diamkan 10 menit, keluarkan dari loyang. Letakkan di rak kawat sampai mendingin. Untuk memberi isian pada roti roll pandan (opsional): masukkan selai di piping bag. Balik posisi roti, buat lubang di tiap roll dengan sumpit & putar2 untuk memberi ruang bagi isian di dalam roti. Semprotkan selai di piping bag ke dalamnya.

 

Ingredients

Bread Dough:

  • 440 gr All purpose flour, 250 ml Coconut milk
  • 6 gr Instant yeast, 70 gr Sugar, 1 Large Egg
  • 1 tsp Salt, 57 gr Butter-soften, Pandan extract

Egg wash:

  • 1 Egg yolk+1 tsp milk-mix

Brushing:

  • 1 tsp Honey+1 tsp melted Butter-mix

Filling (optional):

Garnish (optional):

  • Sesame seed

 

Instructions

  • In a bowl, combine the coconut milk, sugar & pandan extract. Mix until the sugar dissolved. Stir in the egg & then mix in yeast. Let it all sit for few minutes. Put flour & salt in a big bowl. Using a spatula, stir until the salt is evenly distributed. Pour in the coconut milk mixture. Stir dough until it formed a lump. Scrape all sides of the bowl, including the bottom, to make sure you’ll bring all ingredients in. The dough will be a bit sticky but it will be easy to knead by hand.
  • Put dough on a working surface & knead (fold the dough, press & roll it in one direction) until it forms a smoother dough. Put in half of the butter in the middle part of dough. Squeeze & knead continuosly until the butter incorporated. Add in the rest of the butter & knead until the dough is soft, smooth, elastic & not sticky (do the windowpane test). Round & then put dough in a lightly greased bowl. Cover & let it proof in a warm environment until doubled in size (1-1½ hours).
  • Degas the dough & then put it in your working surface. Round the dough & divide it into 8-16 equal pieces. It depends on the shape of bread you want to make later on. To make it all as pandan rolls, divide dough into 16 pieces or if you want to bake it in 2 loaf pans, divide dough into 8 pieces. For this recipe I‘ve baked the dough in 1 loaf pan (enough for 4 slices of pull apart loaf) & 1 small round pan (enough for 8 rolls). So first I divide the dough into 2 big pieces. Slice 1 piece into 4 & the other into 8.
  • Round all dough pieces. Cover them with plastic wrap/clean cloth & let them sit for 10 minutes. Meanwhile, line your pan with parchment paper. Grease all of the pan sides; set it aside.
  • Shaping the dough: Working with 1 dough pieces at a time; cover the rest to prevent from drying out. Lightly grease your working surface.
    • To make pandan rolls: Using your hand, deflate 1 ball to form a small cylinder. Lift the dough up & shape it into a ball by pulling down on the edges until you’ve got a tighter ball. Pinch the edges to seal the seam on the bottom. Put it on the working surface then rolling the dough under your hand to get a nice round ball.
    • To make a pull apart loaf: Flatten each ball into a long oblong shape. Make sure the shorter side of flattened dough is a bit smaller than your pan shorter side. Roll dough up, starting from 1 of the short edge to form it like a log. Pinch the edges neatly. If you want to put filling for this loaf, spread the jam along the middle part of dough before you roll it up.
  • Arrange dough on the baking pan; seam side down. Cover shaped dough & do the same procedure with the rest of the dough. Make sure that you give enough space between each dough since it will rise. Cover with plastic wrap & let it proof in a warm place to allow the dough to doubled in size (40-60 minutes).
  • Preheat oven to 18C; turn the upper & lower heat on. Place oven rack in the lower third of the oven. Gently brush the dough top with egg wash. Sprinkle with enough sesame seeds (optional). Bake for 18-20 minutes. Remove from the oven. Brush the bread surface with honey+melted butter. Let it sit for 10 minutes & then remove bread from the pan. Put it in a wire rack to slightly cool down. To fill up the rolls with jam (optional): put jam in a piping bag. Turn the bread over. Using a chopstick/other stick, make a hole on each rolls. Swirl it around to create space for the filling inside. Then pipe the jam from the piping bag to fill it up.

Sunday, April 4, 2021

Puding Karamel Jeruk Kukus (Steam Orange Caramel Pudding)


In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)

Bahan

  • 100 gr Gula pasir, 5 sm Air panas, 75 ml Krim kental
  • 4 Telur-kocok, ½ st Vanili bubuk, 200 ml Susu murni
  • 75 ml Susu kental manis, Jeruk mandarin kaleng
  • 2 Roti tawar ukuran kecil tanpa kulit

 

Cara membuat

  • Hangatkan ramekin, sisihkan. Lelehkan gula di api sedang-kecil hingga kecokelatan, tuangi air sedikit2 & masak hingga larut. Susun jeruk di dasar semua ramekin lalu tuangi 1 sm karamel di atasnya.
  • Campur telur, vanili & krim, sisihkan. Blender susu, 35 gr jeruk, SKM & roti selama beberapa detik lalu masak sampai hangat. Tuang adonan sedikit2 ke campuran telur & krim sambil diaduk. Saring lalu tuang ke ramekin.
  • Tutup ramekin dengan aluminium foil, kukus 30 menit di api kecil. Matikan api & diamkan tertutup 10 menit. Angkat & biarkan puding hingga mencapai suhu ruang. Masukkan ke kulkas 2 jam. Jelujuri dengan pisau di sekeliling tepian ramekin untuk melepaskan puding, telungkupkan di piring saji & hias dng jeruk.

 

Ingredients

  • 100 gr Sugar, 5 tbsp Hot water, 75 ml Heavy cream
  • 75 ml Condense milk, 1 small can of Mandarin orange
  • 200 ml Milk, 4 Eggs-beaten, ½ tsp Vanilla
  • 2 small size White bread without crust

 

Directions

  • Warm up the ramekins; set it aside. Heat sugar over medium-low heat until it melts & brownish. Pour in water, a little at a time; stir until the sugar dissolved. Arrange the orange on the bottom of ramekins & then pour in 1 tbsp of the caramel sauce on top.
  • Combine eggs, vanilla & cream; set aside. In a blender, process the milk, 35 gr of orange, condense milk & bread for a view second. Cook it for a while, just to warm it up. Pour the batter into the egg mixture, a little at a time. Stir to combine it well. Strain through a fine sieve & then pour it into  the ramekins.
  • Cover ramekins with aluminium foil. Steam over low heat for 30 minutes. Turn off the heat but let it in the steamer for 10 minutes. Remove from the steamer & let it cool completely. Refrigerate for ~ 2 hours. Run a thin knife around the ramekins edgs before turning the puddings out onto serving plates. Garnish with more Mandarin orange.

Friday, March 26, 2021

Ayam & Kentang Mayonnaise Panggang (Baked Mayonnaise Chicken & Potato)



In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)

Bahan

  • 750 gr-3 Fillet belahan dada ayam, 4 sm Mayonnaise
  • 400 gr Kentang ukuran sedang-belah 4, 1½ st Garam
  • 1 Bawang bombay (3 Bawang merah)-potong besar2
  • 1 st Thyme kering, 1 st Tarragon kering, Olive oil
  • 1 sm Paprika bubuk, 1 st Bawang putih bubuk
  • 1 st Lada hitam bubuk, 1-2 st Cabai bubuk
  • Lada hitam gerus kasar-taburan

 

Cara membuat

  • Buat 3 keratan dangkal di bagian daging dada yang tertebal. Letakkan ayam & irisan kentang di mangkuk. Taburi dengan bumbu2 lalu beri mayonnaise. Remas2 ayam & kentang dengan tangan agar semua tercampur dengan rata. Tutupi & simpan di kulkas selama 1-2 jam.
  • Sementara itu, alasi pan panggang dengan kertas perkamen. Panaskan oven 200° C, nyalakan api atas & bawah lalu taruh rak oven di posisi sepertiga bawah.
  • Atur ayam & ketang di pan panggang. Sisipkan potongan2 bawang diantara ayam & kentang itu. Kucuri dengan olive oil yang cukup banyak lalu taburi dengan lada hitam gerus kasar. Panggang selama 15 menit, balik posisi ayam lalu panggang lagi selama ± 15 menit.
  • Keluarkan dari oven & sajikan. Anda juga dapat menghidangkannya dengan nasi hangat.

 

Ingredients

  • 750 gr-3 Chicken breast halves fillet, 1½ tsp Salt
  • 400 gr medium size Potatoes-Quartered, Olive oil
  • 1 Onion/3 Shallots-cut big1-2 tsp Cayenne pepper
  • 1 tsp dried Thyme, 1 tsp ground Black pepper
  • 1 tbsp Paprika powder, 1 tsp Garlic powder
  • 4 tbsp Mayonnaise, 1 tsp dried Tarragon
  • freshly cracked Black pepper-sprinkle

 

Directions

  • Make 3 shallow slashes on the thickest part of the breast. Put chicken & potato chunks in a bowl. Sprinkle with all seasonings on top & then add in the mayonnaise. Rub & massage the chicken & potato with your hand to mix it through. Cover & then put it on the fridge for 1-2 hours.
  • Meanwhile, line a baking tray with parchment paper. Preheat oven to 200° C, turn on the upper & lower heat & then put the oven rack to the lower third of the oven shelf.
  • Arrange chicken breast & potatoes on the baking tray. Insert sliced onion between the chicken & potato. Drizzle generous amount of olive oil on top. Sprinkle with some freshly cracked black pepper. Bake for 15 minutes, flip the chicken over & then bake again for another ~ 15 minutes.
  • Remove from the oven & serve. You could also serve the dish with steamed rice.

Wednesday, March 24, 2021

Combro (Stuffed Cassava Patties)


In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)

Bahan

  • 1 kg Singkong parut, 2 st Gula merah, 5 Daun bawang-iris
  • 2 Daun salam, 6 sm Kelapa parut, 1 st Bawang putih bubuk
  • 1 Kemiri bakar & 2 sm Bawang goreng-tumbuk, Minyak
  • 325 gr Oncom-potong2, 15-20 Daun kemangi-robek2
  • 1 cm Lengkuas-geprek, Garam secukupnya

Haluskan:

  • 1 Cabai merah, 6 Rawit, 1 Sereh-bagian putihnya saja
  • 3 (12 gr) Bawang putih, 7 (45 gr) Bawang merah
  • 3 gr Kencur, 1 st Ketumbar, 1 st Gula

 

Cara membuat

  • Isi: Bila oncom tidak bisa didapatkan, anda dapat menggantinya dengan tempe atau Burger vegan. Goreng oncom/tempe (bila menggunakan Burger vegan, tak usah digoreng). Tumbuk kasar & sisihkan. Tumis bumbu halus, salam & lengkuas sampai wangi. Masukkan oncom/tempe/burger vegan, gula merah & garam secukupnya. Aduk rata lalu cicipi rasanya. Angkat & biarkan hingga dingin. Beri daun kemangi (dapat diganti dengan daun Lemon Balm/Basilikum segar) lalu campur rata. Sisihkan
  • Peras singkong agar hasilnya nanti agak renyah. Masukkan kelapa, bawang putih bubuk, garam, serta bawang goreng & kemiri tumbuk. Campur dengan tangan hingga rata. Beri daun bawang, lalu aduk rata.
  • Ambil 1-1½ sm adonan singkong, pipihkan, bentuk seperti mangkuk. Beri 1 st adonan isi di tengah. Tutup adonan isi seluruhnya dengan singkong, bentuk menjadi oval/pipih dengan rapi. Panaskan minyak yang banyak di wajan, goreng combro hingga kuning kecokelatan. Angkat & tiriskan. Untuk 40 buah.

 

Ingredients

  • 1 kg grated Cassava, 5 Scallions-sliced, 2 Bay leaves
  • 6 tbsp grated Coconut, 1 tsp Garlic powder, Salt, Oil
  • 1 roasted Candlenut & 2 tbsp fried Onion-finely pound
  • 2 tsp Palm sugar, 15-20 Lemon basil leaves-sliced
  • 325 gr Oncom/Tempeh/Vegan Burger-sliced
  • 1 cm Galangal-bruised

Grind into a paste:

  • 7 (45 gr) Shallots, 3 (12 gr) Garlic cloves, 1 tsp Sugar
  • 1 Red chili, 3 gr Lesser galangal, 1 tsp Coriander
  • 6 Bird‘s eye chilies, 1 Lemongrass-white part only

 

Directions

  • Stuffing: Fry the oncom/tempeh (don‘t have to fry it when you‘re using Vegan Burger). Coarsely pound & then set it aside. Sauté the spices paste, bay leaves & galangal until fragrant. Add in the oncom/tempeh/vegan burger, palm sugar & enough salt. Mix to combine it well & then taste. Remove from the heat & let it sit to cool down. Stir in the lemon basil leaves (you could substitute the lemon basil leaves with fresh Basil/Lemon Balm leaves). Set it aside
  • Squeeze grated cassava to bring out the water content, so later on you‘ll get a crispier patties. Add in grated coconut, garlic, enough salt, fried onion & candlenut. Mix it with your hand to combine. Put in sliced scallion & mix it well.
  • Take 1-1½ tbsp of the cassava mix & then flatten it. Shape cassava into a cup. Place in 1 tsp of the stuffing in the middle part. Wrap cassava to cover the stuffing completely. Flatten the patties into an oval shape neatly. Heat lots of oil in a wok/deep pan. Fry patties until golden brown. Remove from the heat & drain in paper towel. You‘ll get ~ 40 patties.

Popular Posts

Followers