Search for a recipe on this Blog

Translate

Saturday, April 4, 2015

Sayur Bobor (Amaranth Greens/Spinach with Coconut Milk Soup)


In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)


Bahan
  • 400 gr Bayam20 lembar Kemangi, 300 ml Air
  • 100 gr Tempe-potong dadu, 2 Daun salam
  • 350 gr Jagung-sisir, 1 Labu siam-potong dadu
  • 2 cm Lengkuas-geprek, 400 ml Santan, Garam
Haluskan:
  • 5 Bawang merah, 1 st Ketumbar, 3 Kemiri
  • 2 Bawang putih, 2 cm Kencur, 1 st Gula

Cara membuat
  • Tumis bumbu halus. Rebus air, santanbumbu halus & bahan lain (kecuali bayam & kemangi). Masak sampai labu & jagung empuk.
  • Masukkan bayam & garam, masak selama 3 menit. Angkat, beri kemangi, aduk rata.

Ingredients
  • 400 gr Amaranth greens/SpinachSalt
  • 100 gr Tempeh-diced, 2 Bay leaves, Oil
  • 300 ml Water350 gr Sweet corn-shaved
  • 20 Lemon basil leavesChayote-diced
  • 2 cm Galangal-bruised, 400 ml Coconut milk
Grind into a paste:
  • 3 Candle nuts, 2 Garlic cloves, 1 tsp Coriander
  • 5 Shallots, 2 cm Lesser galangal, 1 tsp Sugar

Directions
  • Sauté the spices pasteBoil water & coconut milk with sautéed spices & other ingredients (with the exception of spinach lemon basil leaves). Let it simmer until the chayote & corn are cooked.
  • Stir in spinach & enough salt; cook for ~ 3 minutes. Remove from the heat & then add in lemon basil leaves.

Tumis Baby Pak Choy Pedas (Stir-Fry Spicy Baby Bok Choy)


In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)


Bahan
  • 1 sm Saus soya200 gr Tahu-goreng & potong
  • 400 gr Baby Pak choy2 Bawang putih-cincang
  • 2 Cabai keriting & 2 Cabai hijau-iris2, Garam
  • 1 Daun salam100 ml Air, 1 sm Saus soya pekat
  • 1½ sm Tauco2 sm Minyak2 sm Saus tiram
  • 1 sm Minyak wijen½ st Lada bubuk

Cara membuat
  • Cuci pak choy, jangan dipotong. Campur semua saustauco & lada. Sisihkan semua.
  • Tumis bawang putih, cabai & salam dengan minyak di atas api sedang.
  • Masukkan campuran saus, aduk rata. Tuangi air, masak hingga mendidih. Masukkan pak choy & tahu. Masak hingga batang empuk tetapi masih renyah. Mskkan minyak wijen, bumbui dengan garam secukupnya lalu aduk rata.

Ingredients
  • 400 gr Baby bok choy2 tbsp Oyster sauce
  • 200 gr Tofu-fried & small sliced, 1 Bay leaf
  • tbsp light Soy sauce100 ml Water, Salt
  • 2 Garlic cloves-minced½ tsp ground Pepper
  • 1½ tbsp Fermented soy beans, 2 tbsp Oil
  • Green chilies+2 Cayenne peppers-sliced
  • 1 tbsp dark Soy sauce, 1 tbsp Sesame oil

Directions
  • Rinse baby bok choy without slicing it. Combine sauces ingredients, fermented soy beans ground pepperSet it aside.
  • Sauté garlic, chilies & bay leaf with oil over medium heat.
  • Stir in sauces mixture. Pour in water & bring it to a boil. Put in bok choy & tofu; cook until the stems are soften but still crunchy. Add in sesame oil & then season with enough salt; stir well.

Tumis Daging & Sayuran Saus Hoisin (Stir-Fry Meat in Hoisin Sauce)


In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)


Bahan
  • 350 gr Daging samcan/tetelan-iris tipis
  • 50 gr Bawang bombay+150 gr Zucchini-iris2
  • 75 gr Wortel+2 Cabai merah/½ Paprika-iris2
  • st Jahe cincang2 sm Saus HoisinMinyak
  • 2 Bawang putih-cincang, 1 st Maizena+2 st Air
  • 1½ sm Saus soya pekat, 1 sm Saus tiram
  • 1 st Lada hitam-gerus kasar, 1 Daun salam
  • 150 ml Air, 1 st Minyak wijen
Bahan perendam:
  • 1 st Bumbu ngohiang, ½ st Lada bubuk
  • 1 sm Saus hoisin, 1 sm Saus soya pekat

Cara membuat
  • Campur daging dengan bahan perendam, biarkan selama 1menit. Tumis daging dengan sedikit minyak hingga daging berubah warna, angkat & sisihkan.
  • Tumis bawang putih, bombay, cabai & jahe dengan minyak di api besar sampai layu.
  • Kecilkan api ke sedang lalu masukkan daging, salam, lada hitam & saus2Aduk rata.
  • Beri air, masak hingga mendidih & daging matang. Masukkan minyak wijen, wortel & zucchini, masak hingga sayuran matang. Tuangi larutan maizena, aduk hingga cairan mulai mengental. 

Ingredients
  • 350 gr Flank steak-thinly sliced, 150 ml Water
  • 1 Bay leaf, 1 tsp Black pepper-coarsely ground
  • 75 gr Carrots & 150 gr Zucchini-sliced, Oil
  • 50 gr Onion & 2 Red chilies/½ Paprika-sliced
  • tsp Sesame oil1½ tbsp dark Soy sauce
  • 2 cloves Garlic-minced, 1 tsp minced Ginger
  • 2 tbsp Hoisin sauce, 1 tbsp Oyster sauce
  • 1 tsp Corn starch+2 tsp Water
Marinade ingredients:
  • ½ tsp ground Pepper, 1 tsp Chinese 5-spice
  • 1 tbsp Hoisin sauce, 1 tbsp dark Soy sauce

Directions
  • Combine meat with marinade ingredients. Let it stand for ~ 15 minutes. Sauté the meat with enough oil until the meat color changed. Set it aside.
  • Sauté garlic, onion, chilies/paprika & ginger over high heat until it wilts.
  • Reduce the heat to medium; stir in the meat, bay leaf, black pepper & all sauces.
  • Pour in water; stir until the meat cooked. Add in sesame oil, carrot & zucchini; cook until the vegetable soften. Pour in corn starch mixture; keep on stirring until the sauce thickens.

Popular Posts

Followers