Search for a recipe on this Blog

Translate

Tuesday, February 24, 2015

Lumpia Semarang (Semarang Style Spring Rolls)


In Indonesian & English

Bahan

  • 20 lbr Kulit lumpia, 175 gr Ayam-cincang
  • 75 gr Rebung, 2 Bawang putih-cincang hls
  • 3 st Gula, ½ st Lada bbk, ½ sm Kecap mns
  • 50 gr Udang-cincang, 1 sm Kecap asin
  • 1 sm Minyak wijen, 1 sm Tepung tapioka
  • 2 Bawang merah-cincang, 2 sm Margarin
  • Garam & Minyak goreng secukupnya
  • 2 Daun bawang-iris, 1 Putih telur
Saus:

  • 1 Bawang putih kecil-cincang, ½ st Garam
  • ¼ st Lada bbk, 1 st Kecap manis
  • 25 gr Gula jawa8 tetes Cuka, 150 ml Air
  • ½ sm Maizena+½ sm Air-aduk

Cara membuat

  • Rebus rebung dng 2 st gula agar baunya hilang. Tiriskan, iris2 korek api. Campur rebung dng ayam, lada, kecap2, minyak wijen. Diamkan 5-10 mnt.
  • Saus: Didihkan air & bawang pth. Masukkan gula jawa, kecap, lada, garam & cuka. Masak hingga gula larut. Tuang larutan maizena, masak & aduk2 hingga saus mengental.
  • Isi: Tumis bawang2 ayam dng margarin hingga matang & cairannya mengering. Beri udang, 1 st gula, garam & daun bawang. Masak hingga udang matang. Taburi dng tapioka, aduk hingga rata. Angkat & biarkan hingga mendingin.
  • Ltkkan sm munjung adonan isi disalah satu ujung kulit. Lipat ujung kulit yg terdkt tsb kearah adonan isi. Gulung 1 kali lalu lipat sisi kiri & kanan dari kulit kearah tengah agar menutup seluruh adonan isi. Gulung sambil dipadatkan hingga hampir mencapai sisi ujung satunya. Oles ujung kulit tsb dng putih telur, rapatkan ke gulungan kulit.
  • Panaskan minyak. Kecilkan api & goreng lumpia hingga kecoklatan. Angkat & tiriskan.

Ingredients

  • 2sheets Spring roll wrapper3 tsp Sugar
  • 75 gr Bamboo shoot½ tbsp Sweet soy sauce
  • 50 gr Shrimps-chopped, ½ tsp ground Pepper
  • tbsp Salty soy sauce1 tbsp Tapioca flour
  • tbsp Sesame oil2 cloves Garlic-minced
  • 2 Shallots-chopped, 2 tbsp Margarine
  • 175 gr Chicken meat-chopped, Frying oil
  • 2 Green onions-sliced1 Egg whiteSalt
Sauce:

  • tsp Sweet soy sauce, 150 ml Water
  • 8 drops Vinegar1 clove Garlic-minced
  • ¼ tsp ground Pepper, ½ tsp Salt
  • ½ tbsp Corn starch+½ tbsp Water
  • 25 gr Coconut/Palm sugar

Directions

  • Boil bamboo shoot with 2 tsp of sugar to remove the nasty smell. Drain & slice itCombine bamboo shoot with the chicken, pepper, sesame oil, sweet & salty soy sauce. Let it stand for 5-10 minutes.
  • SauceBoil water garlicAdd in coconut sugar, sweet soy sauce, pepper, salt & vinegar. Cook until the sugar melted. Pour in corn starch mixture, stir until the sauce thickens.
  •  Filling: Sauté shallots, garlic & chicken with margarine until the chicken cooked & the liquid evaporates. Put in shrimps, 1 tsp of sugarsalt green onionStir until the shrimps cooked. Add in tapioca flour; stir to combine. Remove from the heat; let it stand to reach room temperature.
  • Place spoonful of filling close to one corner of the wrapper. Fold the corner to cover the filling. Roll the wrapper one time; fold over the left & right-facing corners to completely cover the filling. Roll the wrapper; press a bit to compact the spring roll until you almost reach the other corner. Brush that corner with egg white for gluing & than fold the end side into the spring roll. Deep fry spring rolls until golden brown. Remove from the heat & drain in paper towels.

Wednesday, February 18, 2015

Nachos Panggang Keju & Daging Sapi (Baked Beef & Cheese Nachos)


In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)


Bahan
  • 125 gr pak Tortilla chips tawar/rasa Keju
  • 100 gr Keju parut100 gr Daging cincang
  • ¼ Bawang bombay-cincang, Lada bubuk
  • 2 sm Margarin, 3-4 sm Saus salsa
  • 4-5 Tomat cherry-belah, ½ st Oregano
  • 2 Cabai hijau/Jalapeno-iris, Garam
  • 1 Bawang putih-cincang, 1 Daun bawang-iris
  • 2 buah Olive-potong2 (opsional)

Cara membuat
  • Panaskan oven 175º C dng api atas. Sementara itu tumis bawang bombay, bawang pth & cabai dng margarin sampai layu. Beri daging, olive, oregano, garam & lada seckpnya. Aduk & masak daging sampai matang. Angkat & sisihkan.
  • Tabur tortilla secara merata (selapis) menutupi permukaan loyang panggang besar. Sebar adonan daging merata di atas tortilla. Beri saus salsa dng merata. Kemudian beri tomat & daun bawang. Taburkan keju parut.
  • Masukkan loyang ke oven & panggang selama ± 10 menit (sampai keju meleleh).

Ingredients
  • 125 gr packet plain/cheese Tortilla chips
  • 100 gr grated Cheese100 gr ground Beef
  • ¼ Onion-chopped, 1 Green onion-sliced
  • 2 tbsp Margarine, 3-4 tbsp Salsa sauce
  • 2 Green chilies/Jalapeno-sliced
  • 1 Garlic clove-minced, ½ tsp Oregano
  • 4-5 Cherry tomato-halved, Salt
  • 2 Olives-halved (optional), ground Pepper

Directions
  • Preheat oven to 175º C over upper heat. Meanwhile, sauté the onion, garlic & chilies with margarine until they are wilted. Stir in the beef, olive, oregano, salt & pepper; keep stirring it until the beef cooked. Set it aside.
  • Spread out a layer of tortilla chips in a large baking pan. Spoon on the beef; spread salsa sauce all over the tortillas. Put in tomato & sliced green onion. Top with grated cheese.
  • Place pan in the oven & bake for ~ 5-10 minutes (until the cheese melted).

Popular Posts

Followers