Search for a recipe on this Blog

Translate

Tuesday, November 10, 2015

Kembang Goyang (Indonesian Crispy Flower Cookies)



In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)


Bahan
  •  150 gr Tepung beras, 50 gr Tepung terigu, 60 gr Gula
  •  275 ml Santan, 2 Telur, ½ st Garam, 1 st Vanili
  •  2 sm Biji wijen putih atau dicampur hitam (opsional)
  •  Ekstrak pandan & Ekstrak Rosen (opsional), Minyak

Cara membuat
  • Kocok telur & gula hingga menyatu, sisihkan. Campur rata tepung2, garam & vanilie.
  • Masukkan adonan telur ke tepung, aduk dng whisk sampai menyatu. Tuang santan sedikit2 ke adonan sambil terus diaduk hingga adonan halus tak bergumpal. Beri wijen (opsional), aduk.
  • Bila hendak membuat sebagiannya menjadi kembang goyang rasa pandan atau rosen, bagi adonan jadi 2, beri ekstrak pandan/rosen secukupnya di salah satunya lalu aduk rata (opsional).
  • Panaskan minyak yg banyak di wajan dng api sedang. Masukkan cetakan kembang goyang ke minyak panas, tunggu sampai cetakan juga memanas (cetakan jangan terlalu panas). Celup cetakan ke dalam adonan, tetapi permukaan atas cetakan jangan sampai ikut terkena adonan. Mskkan cetakan ke minyak (jaga jangan sampai mengenai dasar wajan), diamkan bbrp detiklalu goyang2kan cetakan sampai adonan terlepas dari cetakan. Bila adonan tak mau terlepas, artinya minyak terlalu panas (kecilkan api & tunggu sebentar). Goreng & balik kue, masak hingga kekuningan. Angkattiriskan di kertas penyerap minyak.

Ingredients
  •  150 gr Rice flour, 50 gr Flour, 60 gr SugarFrying oil
  •  275 ml Coconut milk, 1 st Vanilla, ½ tsp Salt, 2 Eggs
  •  tbsp white Sesame seeds/mix with black (optional)
  •  Pandan extract & Rose extract (optional)

Directions
  • Beat eggs & sugar just to combine; set aside. Mix both flours, salt & vanilla together.
  • Pour egg mixture into the flour; blend it well with a whisk. Add in coconut milk, little by little, stir until the batter smooth (no lumps)Add in sesame seeds (optional); mix it well.
  • If you want to make cookies with pandan/rose flavour, divide the batter into 2. Stir in some drops of pandan/rose extract (optional).
  • Heat lots of oil in a deep pan/wok over medium heat. Put in the rosette iron mould; wait for awhile until it's also hot (but not too hot). Dip mould into the batter, just until below the top edge of the mould (keep the top free of batter-do not submerge it)Bring mould into the oil (make sure the mould is not touching the bottom of pan). Hold it still for few seconds & then sway the mold gently, to release the batter from mouldIf the batter won’t separated from the mould, it means the oil is too hot (reduce the heat & wait for awhile). Fry & flip the cookies over until light golden in color or crispyRemove from the heat & drain them on paper towels.

Thursday, November 5, 2015

Bulgogi Sapi Korea (Korean Beef Bulgogi)


In Indonesian & English (the English version is below the recipe written in Indonesian)


Bahan
  • 750 gr-1 kg Daging has luar/has dalam/samcan depan
  • 2 sm Wijen sangrai, 1 Wortel & ½ Bawang bombay-iris2
  • 50 gr Jamur Shiitake, 50 gr Jamur putih (opsional)
Saus Pencelup:
  • 4 sm Saus soya pekat, 1 st Jahe parut, 1 st Gula merah
  • 1 st Cuka beras, 1 st Minyak wijen, ½ st Cabai bubuk
Perendam:
  • 1 buah Pear & ½ Bawang bombay-bikin puree
  • 4 Bawang putih sedang & 3 cm Jahe-haluskan
  • 1½ st Lada hitam bubuk5 sm Saus soya pekat
  • 1 sm Minyak sayur, 2 Daun bawang-iris
  • 2 sm Gula merah, 1 sm Minyak wijen

Cara membuat
  • Campur semua bahan saus pencelup lalu simpan di kulkas sampai siap untuk digunakan.
  • Rendam jamur shiitake dalam air hangat sampai jamur empuk. Tiriskan & peras untuk membuang kelebihan airnya. Iris2 semua jamur.
  • Iris daging tipis2 berlawanan dengan arah seratnya, sisihkan. Campur semua bahan perendam di mangkuk. Campur 3-4 sm saus perendam dengan irisan bawang bombay & jamur, sisihkan.
  • Masukkan daging ke dalam sisa saus perendam. Aduk sampai semua tersaput bahan perendam. Tambahkan irisan bombay & jamur. Tutup & simpan di kulkas selama minimal 2 jam atau sampai semalaman bila menggunakan daging jenis yang lebih keras.
  • Keluarkan daging, jamur & bawang bombay dari mangkuk. Anda dapat memanggangnya ataupun memasak dengan menggunakan pan saja bila tidak memungkinkan.
    • Memanggang: Susun irisan daging satu persatu di atas piring2 panggang aluminium. Susun irisan jamur, bawang bombay & wortel secara terpisah dibagian lain dari piring aluminium tersebut. Letakkan piring aluminium di atas panggangan BBQ/di dalam oven yang sudah dipanaskan dengan panas sedang-tinggi. Masak sampai daging kecokelatan merata (3-5 menit/sisi). Bila memanggangnya di oven, taruh loyang/tatakan berisi air di bawah rak untuk menampung air yang akan menetes 
    • Dengan pan: Masak irisan bawang & jamur di pan dengan panas tinggi. Masukkan daging, masak selama 5-10 menit (sampai matang saja). Tambahkan wortel, masak sebentar.
  • Letakkan semua di piring2 saji, taburi dengan wijen. Hidangkan dengan nasi hangat & saus pencelup serta saus sambal.

Ingredients
  • 750 gr-1 kg Beef tenderloin/sirloin/skirt steak
  • 2 tbsp toasted Sesame seeds, ½ Onion & 1 Carrot-sliced
  • 50 gr Shiitake mushrooms, 50 gr White mushrooms (optional)
Dipping sauce:
  • 4 tbsp Dark soy sauce, 1 tsp grated Ginger, ½ tsp Chili flakes
  • 1 tsp Rice vinegar, 1 tsp Brown sugar, 1 tsp Sesame oil
Marinade:
  • 1 Pear & ½ Onion-puréed, 2 tbsp Brown sugar
  • 4 medium Garlic cloves & 3 cm Ginger-grind
  • 1 tbsp Vegetable oil, 2 Green onion-sliced
  • 5 tbsp Dark soy sauce, 1 tbsp Sesame oil
  • 1½ tsp ground Black pepper

Directions
  • Mix all of dipping sauce ingredients well & then refrigerate until it's ready for use.
  • Soak shiitake mushrooms in warm water until it's soften. Drain & squeeze out any excess water. Slice the shiitake & white mushroom; set it aside.
  • Slice beef thinly against the grain; set it aside. Mix marinade ingredients in a bowl. Combine 3-4 tbsp of the marinade sauce with sliced onion & mushrooms; set it aside.
  • Add beef into the rest of marinade sauce. Combining it well until all is covered with the marinade. Add in sliced onion & mushroom. Cover & keep it in the refrigerator for at least 2 hours, until overnight for a tougher cut of beef.
  • Remove the beef, mushrooms & onion from the marinade. You can grill or just cook the beef in a frying pan if it’s not possible for grilling.
    • Grilling: Lay beef separately in big aluminium grill plates. Lay sliced mushrooms, carrots & onion in another part of the plate. Place the plate on a preheated BBQ grill/oven over medium-high heat & cook until the beef evenly brown (3-5 minutes/side). When you want to grill it in the oven, you should place a shallow baking dish filled with water to accommodate the drippings.
    • Pan frying: Cook sliced onion & mushroom in a frying pan over high heat. Add in the beef; cook for 5-10 minutes (until the meat is cooked). Stir in carrots; cook for a while.
  • Place all in serving plates & sprinkle sesame seeds on top. Serve it with warm rice & the dipping sauce.

Popular Posts

Followers